10 yıllık kiracıların durumu!

10 yıllık kiracıların durumu

10 yıllık kiracılara ilişkin bilgilere kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu’nda yer veriliyor. Peki 10 yıllık kiracıların durumu ne olur? diyorsanız işte yanıtı…

Taşınmaz mal kiralama işlemlerinde kiralayan ve kiracı arasında belirli yada belirsiz süreli olarak kira sözleşmeleri imzalanıyor. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli süreli olurken; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.

Kiracının taşınmazda oturma süresi sona erdiyse kira sözleşmesi kendiliğinden sona ermiş oluyor.Fakat kiracı ve ev sahibi arasında açık bir anlaşma yok ise kira sözleşmesi belirsiz süre sözleşmesine dönüşüyor.

Taşınmazı kiraya verenin, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdirme hakkı bulunmuyor. Ancak aynı durum 10 yıllık kiracılar için geçerli olmuyor. Peki 10 yıllık kiracıların durumu ne olur? diyorsanız işte yanıtı…

10 yıllık kiracılara ilişkin bilgilere kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu’nda yer veriliyor.

MADDE – 347
Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.

Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.

Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.

10 yıllık kiracı hakları nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com