Kira sözleşmesinde süre sınırı!

kira-sozlesmesinde-sure-siniri

Mesken ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında belirli süreli yada belirsiz süreli kira sözleşmesi imzalanıyor. Peki kira sözleşmesinde süre sınırı nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Kira sözleşmesinde süre sınırı!
Kira sözleşmeleri konusu Borçlar Kanunu’nun 229. maddesinde “kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme’’ olarak ifade ediliyor.

Borçlar Kanunu gereğince; kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor. Peki kira sözleşmesinde süre sınırı nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Kiracılık mevzuatı gereğince kiralama süresinde herhangi bir süre kısıtlaması bulunmuyor. Kira sözleşmesi 6 aylık, 1 yıllık olabileceği gibi 10 yıllık da olabiliyor.

Kira süresi
MADDE 300- Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilir.

Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmaksızın sona erecek kira sözleşmesi belirli sürelidir; diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılır.

Kira ilişkisinin devri
Kiracı, kiraya verenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kiraya veren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.

Kiraya verenin yazılı rızasıyla kira ilişkisi kendisine devredilen kişi, kira sözleşmesinde kiracının yerine geçer ve devreden kiracı, kiraya verene karşı borçlarından kurtulur.

İşyeri kiralarında devreden kiracı, kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla iki yıl süreyle devralanla birlikte müteselsilen sorumlu olur.

Kira sözleşmesi olmayan kiracının hakları!

 

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com