Kira sözleşmelerinde yetkili mahkeme!

kira-sozlesmelerinde-yetkili-mahkeme
Taşınmaz malların kiraya verilmesi halinde taraflar belli bir süre için kira sözleşmesi imzalıyor. Ancak taşınmaz sahipleri ve kiracılar bazen anlaşmazlığa düşebiliyor ve dava sürecine gidilebiliyor. Peki Kira sözleşmelerinde yetkili mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı…

Kira sözleşmelerinde yetkili mahkeme!
Gayrimekulünü kiraya veren mal sahipleri kiracısı ile kira sözleşmesi imzalıyor. Bu sözleşme kapsamında belirlenen kira süresi içerisinde uyulması gereken kurallar ve haklar belirleniyor.

Kiralanan gayrimenkule ait bilgiler, demirbaşların durumu, kira bedeli, kira artış oranı ve kira bedelinin ne zaman ödenmesi gerektiği gibi bilgiler sözleşmede yer alıyor.

Ancak taşınmaz sahipleri ve kiracılar bazen anlaşmazlığa düşebiliyor. Kira sözleşmelerinde; kira bedelinin yeniden belirlenmesi veya kiracının tahliyesi için karşı tarafa dava açılabiliyor. Peki Kira sözleşmelerinde yetkili mahkeme neresidir? diyorsanız işte yanıtı…

Kira sözleşmelerinde yetkili mahkeme…

Kiracı davalarında kira sözleşmesinin varlığını ispat etmek davacının sorumluluğu kapsamına giriyor.

Örneğin kira sözleşmesi yazılı olarak yapılmamışsa ve yıllık kira geliri toplamı HUMK 288. maddede belirtilen tutarı aşıyor ise yazılı bir belge ile ispat zorunluluğu doğuyor. Davada tanık dinlenmesi mümkün olmuyor.

Kira sözleşmesine dayanan her türlü davalar ve bu davalarla birlikte açılan alacak, tazminat davalarında yetkili mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi oluyor.

Eğer kira alacağı yada Tazminat davaları tek başına açılmış ise bu durumda talep edilen miktara göre görevli mahkeme belirleniyor.

Tahliye davalarının taşınmazın aynına ilişkin olmadığı için ,taşınmazın bulunduğu yerde açılması zorunluluğu yoktur. Davalının ikametgahında (HUMK Madde 9) yada Aktin yapıldığı yerde (HUMK Madde 10) ve ya yetki sözleşmesi yapılmış ise belirlenen yerde tahliye davası açılabiliyor.

Sözlü kira sözleşmesine itiraz!
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com