Döviz bazında kira zammı nasıl olur?

Döviz bazında kira zammı nasıl olur

Ev veya dükkan kiralayan kiracılar, kira dönemi sonunda kiralamaya devam etmeleri halinde yıllık zam ile karşılaşabiliyor. Peki döviz bazında kira zammı nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…

Döviz bazında kira zammı nasıl olur?
Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olak karşımıza çıkıyor.

Ev ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında bu sözleşme imzalanıyor. Sözleşmeler genellikle yıllık olarak yapılıyor. Senenin dolması ve sözleşmenin yenilenmesi halinde kiraya zam yapılıyor.

Kira bedelinde yapılacak zam taraflar arasında anlaşmazlıklara sebep olabiliyor. Bu noktada Borçlar Kanunu’ndaki yer alan maddeler devreye giriyor.

Kanunen evlerde yasal kira artışı üretici fiyat endeksi oranlarına göre yapılıyor.Senelik kira artışı hesaplamalarında kullanılan oranlar her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. ÜFE oranlarından 12 aylık baz alınarak kiracıya zam yapılıyor.

İşyerindeki kiracıya ÜFE oranlarının uygulanması zorunlu olmuyor. Kanunda yapılan düzenlemeyle ÜFE zorunluluğu 2020 yılına erteleniyor. Bu süre içerisinde sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istenilen oranda zam yapılıyor. Peki döviz bazında kira zammı nasıl olur? diyorsanız işte yanıtı…

Borçlar Kanunu esasları gereğince; Sözleşmede kira bedeli döviz olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamıyor. Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklıdır. Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanır.

Konut kira artışı nasıl yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com