Konut kira artışı nasıl yapılır?

Konut kira artışı nasıl yapılır

Kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu kapsamında yapılan düzenlemelere göre konut ve dükkan kira artışı farklı şekilde hesaplanıyor. Peki Konut kira artışı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Konut kira artışı nasıl yapılır?
Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi ile kiracı arasında kira sözleşmesi yapılıyor. Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.

Kira sözleşmesi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor. Kira sözleşmesi anlaşmasının uzatılması halinde kira bedelinde yapılacak zam, kira artışı oluyor.

Kira artışları, sözleşme süresi sonunda sözleşmenin feshedilmemesi ve dolayısı ile otomatik olarak uzaması durumunda yapılıyor. Senelik olarak uygulanıyor.

Borçlar Kanunu kapsamında kira artışının nasıl hesaplanması gerektiği açıklanıyor. Kanunen yapılan düzenlemelere göre konut ve işyeri kira artışı farklı şekilde hesaplanıyor. Peki, konut ve işyeri kira artışı nasıl yapılır?

Konut kira artışı oranı hesaplama:
Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.

TÜİK tarafından açıklanan ÜFE oranları 4 farklı oranı içerisinde barındırıyor. Bu oranlardan Yargıtay Kararı gereğince 12 aylık ortalamalar baz alınarak zam yapılıyor.
Yabancı para kira artışı 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com