Kanuni kira artışı nedir?

Kanuni kira artışı nedir

Konut veya işyeri kiralayan kiracıların sözleşme süresinin uzaması halinde kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor. Peki kanuni kira artışı nedir? Kanuni kira artışı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Kanuni kira artışı nedir?
Ev,işyeri gibi gayrimenkul kiralamalarında kiracılar, kira süresi boyunca kira bedelini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemek ile mükellef oluyor. Bu bilgiler, tarafların imzaladığı kira sözleşmesi ile tespit ediliyor.

Kira sözleşmesi genellikle belli bir süreliğine yapılıyor. Bu sürenin uzaması halinde, sürenin uzadığı her kira dönemi için kira bedeline belli oranlarda zam yapılıyor.

Kira sözleşmesinin yenilenmesi sebebiyle kira artışları, mal sahibinin istediği oranlarda değil Borçlar Kanunu kapsamında işaret edilen oranlarda hesaplanıyor.Peki kanuni kira artışı nedir? Kanuni kira artışı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Borçlar Kanunu gereğince; Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.

Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.

Ancak bu kural 2020 yılına kadar yalnız konutlarda uygulanıyor. Dükkan kiralamalarında bu kural kanunda yapılan bir değişiklik ile 2020 yılına kadar erteleniyor.

Buna göre, dükkandaki kiracıya mal sahibi istediği oranda zam yapmaya devam ediyor.

Kira artışı dava dilekçesi 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com