Arsa bağış işlemleri!

Arsa bağış işlemleri
Arsa tapu devirleri bir bedel karşılığında yapılabileceği gibi, bedelsiz olarak da gerçekleşebiliyor. Buna bağış adı veriliyor. İşte arsa bağış işlemleri…

Arsa tapu devri, bir bedel karşılığında satış yöntemi ile yapılabileceği gibi bedelsiz olarak bağış yöntemi ile de gerçekleşebiliyor. Bir diğer ifade ile arsa sahibi bir bedel almaksızın tapuyu bir başkasına bağışlayabiliyor.

Bağış sırasında bağışı yapan kimse, bağışı kabul eden kimseye bir takım sorumluluklar yükleyebiliyor. Bunlar bir şeyi yapma şeklinde olabileceği gibi bir şeyi yapmaktan kaçınma şeklinde de olabiliyor. Peki arsa bağış işlemleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Tapu dairesinde yapılacak arsa bağışı için gerekli belgelerin temin edilmesi ve tapu bağış vergi sinin ödenmesi gerekiyor.

Arsa bağış işlemleri için gerekli evraklar..
1. Bağışlanacak taşınmaz mala ait tapu senedi
2. Bağışlayan ve bağışı kabul edenlerin fotoğraflı nüfus cüzdanları,
3. Bağışlayanın bir, bağışı kabul edenin iki adet, son altı ay içinde çekilmiş fotoğrafları.
4. Akitte taraflardan biri veya ikisi vekil, vasi, kayyım ve kanuni temsilci ile temsil edilecek ise, ayrıca temsile ilişkin belge.
5.Söz konusu taşınmaz mala ait, ilgili Belediyeden Emlak beyan değerini gösteren belge.

Arsa bağış harcı 2016…
Gayrimenkullerin ve mülkiyetten gayri ayni hakların bağışlanmasında, kanuni mirasçılar dışında intifa hakkından, kuru mülkiyet sahibi lehine ivazsız feragat edilmesinde ve süreli intifa haklarında süre dolarak intifa hakkının sona ermesinde kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranındaki harç ödemesinin yapılması gerekiyor.

Tapu masrafları arasında tapu döner sermaye bedeli de yer alıyor. 2016 yılında uygulanan bu bedel 87,25 TL olarak tahsil ediliyor.

Tapu bağışını kimler yapabilir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com