Vasi kime denir?

Vasi kime denir

Vasi gerektiren durumlar, Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. Peki vasi kime denir? Vasi neden atanır? diyorsanız işte vasiliğe ilişkin bilgiler…

Vasi, vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukuki işlemlerde onu temsil etmekle mükellef oluyor.

Vasi, vesayet organlarından biri olup; Vasi vesayet makamı tarafından atanıyor. Medeni Kanuna göre vesayet altına alınan kimsenin yerleşim yerinde oturanlardan vasiliğe atananlar, bu görevi kabul etmekle yükümlü oluyor. Buna karşın, aile meclisince atanma hâlinde vasiliği kabul yükümlülüğü bulunmuyor.

Vasi atamasının nasıl yapılması gerektiğine ilişkin esaslar yine Medeni Kanunda açıklanıyor. Kanunen vesayet makamı vasi atamak ile yetkili oluyor.

Atama usulü
I. Vasinin atanması
MADDE 419.- Vesayet makamı, gecikmeksizin vasi atamakla yükümlüdür.

Gerek duyulduğunda henüz ergin olmayanların da kısıtlanmasına karar verilebilir; ancak, kısıtlama kararı ergin olduktan sonra sonuç doğurur.

Kısıtlanan ergin çocuklar kural olarak vesayet altına alınmayıp velâyet altında bırakılır.

II. Geçici önlemler
MADDE 420.- Vesayet işleri zorunlu kıldığı takdirde vesayet makamı, vasinin atanmasından önce de re’sen gerekli önlemleri alır; özellikle, kısıtlanması istenen kişinin fiil ehliyetini geçici olarak kaldırabilir ve ona bir temsilci atayabilir.
Vesayet makamının kararı ilân olunur.

III. Tebliğ ve ilân
MADDE 421.- Atama kararı vasiye hemen tebliğ olunur.
Kısıtlamaya ve vasi atanmasına veya kısıtlanan velâyet altında bırakılmışsa buna ilişkin karar, kısıtlının yerleşim yerinde ve nüfusa kayıtlı olduğu yerde ilân olunur.

Vasi neler yapamaz?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com