Usta-çırak dönemi kapanıyor!

inşaat usta çırak

Küçük işletmelerde yüz yıllardır eleman yetiştirmede önemli bir yeri olan “usta-çırak dönemi” kapanıyor. Son 5 yılda 3.3 milyon kişiyi işe yerleştiren Türkiye İş Kurumu, işbaşı eğitim programlarının kapsamını genişletti. Artık 2 çalışanı olan firmaya da eğitim veriyor. İşletmeler iş yönetim kalitesini artırmada profesyonel destek alırken, Kurum özel sektörün personel ihtiyacını karşılamak için ister Hakkâri ister Edirne olsun meslek kursu açıyor. Geçen yıl işe yerleştirilen kişi sayısı yüzde 26 artarak 1 milyona ulaşırken, bunların yaklaşık 900 bini özel sektörde istihdam edildi. İŞKUR bu yıl da acilen yaklaşık 100 bini aşkın işçi arıyor. İşgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda iş-işçi aramaya aracılık eden İŞKUR etkin programlarla istihdama katkısını sürdürüyor.

İŞ DANIŞMANLIĞI HİZMETİ
Eğitimler artık en az 5 çalışanı olan değil 2 çalışanı olan firmalarda da düzenleniyor. Özellikle küçük ve orta boy işletmelerde istihdam yaratılması için desteklerin kapsamı genişletiliyor. Geçen yıl için öngörülen istihdam hedefini aşan kurum, işverenin nitelikli personel ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Özel sektörde işe yerleştirmede yaklaşık yüzde 45 yükseliş gösterdi. Sosyal yardım alıp da iş arayanların tamamına iş danışmanlığı hizmeti verilecek. Kurum, bunların yüzde 25’ini işe yerleştirmeyi amaçlıyor. Açık işler etkinleştirilerek, mesleki becerileri geliştirme programlarına ağırlık veriliyor. Prim indirimi gibi desteklere kaynak aktarımı sürecek. Gelecek 3 yıl içinde 81 ilde 3 milyon kişiye fırsatlar sunulacak. Üniversite öğrencilerine de deneyim kazanmaları, gelir elde etmeleri için yeni kurslar açılacak. İŞKUR programlarına katılan gençlerin burs, öğrenim kredileri kesilmiyor.

MESLEKİ SINIFLANDIRMA
Özel istihdam bürolarının yapılandırılması ile mesleklere göre sınıflandırmaya gidilecek. Aranan elemanın bulunması kolaylaşacak. Kısmi süreli, ‘part time’ çalışanlar da kayıt altında tutulacak. İŞKUR üzerinden eleman bulanın 54 aylık primini devlet karşılarken özel sektör üniversite diplomalı gençleri de kurum üzerinden talep ediyor. Kurum, iş gücü yetiştirme kurslarını da talep edilen beceri, eğitim, meslek listesine bakarak açıyor. Böylece işverenin talep ettiği pozisyonlardaki açıklar hızla kapatılacak.

TAKİP SİSTEMİ GELİYOR
İş gücü piyasasında arz-talebin birleştirilmesi için yerel aktörler de devreye girecek. İşini kurmak isteyen gençlere danışmanlık hizmeti verilecek. İşgücü programlarının kapsamı genişletilecek. İş arayıp bulmada özel takip sistemi kuruluyor. Böylece uzun süreli işsizliğin de önüne geçilmiş olacak. Sosyal yardım alan 18-45 yaş arası çalışabilir kişiler meslek kurslarına alınacak. Böylece uygun işlere girmeleri sağlanacak.
Sabah