Tapuda cins tashihi nasıl yapılır?

Tapuda cins tashihi nasıl yapılır

Tapuda yapılan değişiklikler arasında cins tashihi işlemi de bulunuyor. Peki tapuda cins tashihi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Tapu üzerinde yapılan düzenlemeler arasında yer alan cins tashihi(değişikliği) işlemi, ilgili parselin var olan durumunun ve kullanım şeklinin tapu üzerinde de görünmesini sağlamak adına yapılıyor.

Cins tashihi, bir gayrimenkulün cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsaya; arsa veya arazi iken, bağ, bahçe ve benzeri duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlem olarak ifade ediliyor.

Tapu kütüğünde cins tashihi işlemin gerçekleştirilebilmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi,tapu dairesine müracaat ve tapuda gerekli harcın ödenmesi gerekiyor.

Tapu kütüğünde cins tashihi işlemin yapılabilmesi gerekli belgeler;cins değişikliği istenen gayrimenkulün tapu senedi,gayrimenkulün maliki veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus cüzdanı,yapısız iken yapılı hale gelen gayrimenkulün cins değişikliği işleminde yapı kullanma izin belgesi veya işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı,gayrimenkulün sahibinin veya hissedarlarının bir adet vesikalık fotoğrafı oluyor.

Cins tashihi için dilekçe verilip,belgeleri temin edip, cins tashihi ücreti ödendikten sonra cins tashihi işlemi tamamlanmış oluyor.

Tapuda cins tashihi ne demek?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com