Tapu harcına itiraz edilir mi?

Tapu harcına itiraz edilir mi

Tapu dairesinde gerçekleşen alım satım işlemleri için hem alıcının hem satıcının tapu satış harcı ödemesi gerekiyor. Peki tapu harcına itiraz edilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Tapu alım satım işleri, tapu dairelerimde yapılıyor. İşlemin tamamlanabilmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve müdürlük tarafından hesaplanan tapu harcının ilgili yerlere yatırılması gerekiyor.

Tapu harcının hem alıcı hem de satıcı tarafından ödeniyor. 2015 yılında yapılan düzenlemelere göre tapu harcı oranı binde 20 oranında belirlendi. Buna göre satışa konu olan taşınmaz mallar üzerinden bu oranda tapu harcının ödenmesi gerekiyor.

Tapu işlemleri masrafları arasında döner sermaye harcı da bulunuyor. Söz konusu harç, Döner Sermaye İşletmesince her yıl belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.
Peki tapu harcına itiraz edilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

Harcın, gerçek satış değeri üzerinden ödenmesi gerekiyor. Aksi takdirde tapu harcı cezası uygulanıyor. Bu nedenle tapu harcına itiraz edilemiyor.

Ancak tapu harcının satış değeri üzerinden ödenmediği tespit edilen hallerde gelen cezaya itiraz edilebiliyor. Ancak itirazın yersiz olması durumunda, cezaların ödenmesi gerekiyor.

Tapu harcı cezası zaman aşımı süresi 5 yıl olup; Satış bedelini tapuda eksik gösterenler 5 yıl içerisinde her an Maliye’nin ihtarını alabiliyor.

Ancak, Maliye farketmeden Vergi Usul Kanunu’nun 371. maddesine göre pişmanlık beyanının verilmesi durumunda, gecikmiş tapu harcı ile tahakkuk eden pişmanlık zammı dilekçe ile haber verme tarihinden başlayarak 15 gün içinde ödeyenler, gayrimenkulün tapu harcına esas olan değerini yükseltebiliyor.

2015 tapu döner sermaye ücreti!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*