Tapu çeşitleri nelerdir?

Tapu çeşitleri nelerdir

Tapu, mülkiyeti-sahipliği ve düzenlendiği mülk ile ilgili kısa bilgileri içeren belgeye deniyor. Peki tapu çeşitleri nelerdir? Kaç çeşit tapu vardır? diyorsanız işte tapu çeşitleri…

Tapu çeşitleri nelerdir?
Tapu, arazinin bir parçasının, Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından verilen bir belge oluyor. Tapu üzerinde, ada, parsel, pafta numaraları bulunuyor. Bu da sizin yerinizin nerede olduğunu göstererek belgeliyor.

Arsa ve inşaatların kayıtlarını yapan üç adet kuruluş bulunuyor.Bu kuruluşlar, tapu daireleri, belediyeler eğer belediye yoksa Bayındırlık Bakanlığı’dır.Peki tapu çeşitleri nelerdir? Kaç çeşit tapu vardır? diyorsanız işte tapu çeşitleri…

Tapuları arsa, kat irtifak ve kat mülkiyet olarak üçe ayırmak mümkün oluyor:

-Kat Mülkiyetli tapu: Kat mülkiyeti, tapu kütüğünde yazılı olan durumları yansıtan bir tapu çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Kat mülkiyetli tapuların üst kısmında kat mülkiyetli tapu olduğu yazıyor. Bu tür tapularda bağımsız bölümün numarası, katı, niteliği ve binanın yüzölçümü yazıyor. Kat mülkiyeti tapusunda yer alan bağımsız bölüm ibaresi sizin orası üzerindeki bağımsız mülkiyet hakkınızı gösteriyor. Kat mülkiyeti bir bağımsız bölüm taşınmaz sayılıyor. Banka kredisi çıkması en kolay olan tapu çeşidi oluyor..

-Kat irtifaklı tapu: Yapılacak ya da yapılmakta olan binaların üzerinde kat irtifakı kuruluyor. Kat irtifakı olan bir bina tapuya kayıtlı demektir. Ruhsat alımı sırasında herhangi bir sıkıntı yaşanmayan bu tapu türlerinde her hak sahibinin kendi yeri belli oluyorç Kat irtifakı kat mülkiyetine geçişten bir önceki adım olarak da düşünülebiliyor. Burada hak sahipleri daha sonra tapu müdürlüğüne başvurarak kat mülkiyetli tapu sahibi olabiliyor. Bazı bankalar bu tür tapuya sahip olan gayrimenkuller için de kredi kullandırabiliyor.

-Hisseli Tapu: Bir gayrimenkuldeki ortakların sayı ve isimlerinin gösteren tapu çeşidi oluyor. Bu tür tapularda hissedarların isimleri bellidir ancak arazi üzerinde hangi bölüme sahip oldukarı tapu üzerinde belirlenmiyor. Hissedarlar bu konuda kendi aralarında anlaşarak rıza-i taksim sözleşmesi adında bir sözleşme ile oturacakları yerleri belirleyebiliyor. Hisseli tapulu bir gayrimenkulu satın alırken banka kredisi kullanmak söz konusu olmuyor. Arazi üzerinde hangi bölümün kime ait olduğu belli olmadığı için bu tür gayrimenkulleri satmak da kat irtifaklı ve kat mülkiyetli tapusu olan gayrimenkullere oranla daha güçtür.

Tapu renkleri ne anlama gelir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com