Tapu birleştirme işlemleri 2016!

Tapu birleştirme işlemleri 2016

Aynı kişiye ait birden fazla gayrimenkul için yapılabildiği gibi, farklı kimselere ait gayrimenkuller için de tapu birleştirme işlemi yapılabiliyor. İşte tapu birleştirme işlemleri 2016…

Tapu birleştirme işlemleri 2016!
Tevhit işlemi olarakta bilinen tapu birleştirme işlemi ; tapu kütüğünde ayrı ayrı birden çok taşınmaz malın birleştirilmesi anlamına geliyor. Söz konusu işlem, aynı kişiye ait birden fazla gayrimenkul için yapılabildiği gibi, farklı kimselere ait taşınmaz mallar için de yapılabiliyor.

Birleştirme işlemi kapsamında birleştirilecek gayrimenkullerin üzerinde, rehin ve irtifak hakları gibi kaydedilmemiş haklar ile taşınmaz mal mükellefiyeti gibi şerhler varsa, bütün hak sahiplerinin ve rehin alacaklarının muvafakatları ile alınması gerekiyor.

Tapu birleştirilmesi işlemi, aynı kişiye ait birden fazla taşınmaz mal için yapılabileceği gibi, farklı kimselere ait taşınmaz mallar için de yapılabiliyor. Peki tapu birleştirme işlemleri nelerdir?

Birleştirme işlemi için gerekli belgeler:
1. Taşınmazın bulunduğu yere göre belediye encümeni veya il idare kurulu kararı,
2. Kadastro müdürlüğünce üst yazıya bağlanmış üç takım birleştirme dosyası, tescil bildirimi ve kontrol raporu,
3. Birleştirme isteminde bulunanın veya temsilcisinin fotoğraflı nüfus hüviyet cüzdanı veya pasaportu ile temsil belgesi.
4. Taşınmaz mallardan en az birinin cinsi bina ise deprem sigortası aranır.

Tapu birleştime harcı 2016…
a)Tevhit işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden (Binde 11,38)

b) (5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 11,38)

c)Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 4,55)

Tapu ayırma işlemleri 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com