Tapu ayırma işlemleri 2016!

Tapu ayırma işlemleri 2016

Tapu kütüğünde kayıtlı olan parsellerin teknik usullerine göre bölme ve ayırma işlemleri yapılabiliyor. Peki tapu ayırma işlemleri nelerdir? İşte tapu ayırma işlemleri 2016…

Tapu ayırma işlemleri 2016!
Tapu üzerinde yapılan ayırma işlemi, ifraz olarak ifade ediliyor. Bu işlem, tapu kütüğünde tek parsel olarak kayıtlı bulunan bir taşınmaz malın düzenlenen haritalara göre birden çok parçaya ayrılarak tapu kütüğüne tescil edilmesi işlemi oluyor.

Tapu ayırma işlemi için bazı evraklar ile birlikte Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekiyor . Bu işlem için tapu dairesinde bazı masraflarının da ödenmesi gerekiyor.

Tapu ayırma için gerekli evraklar:
1. Ayırma için serbest mühendislerce düzenlenmiş ve uygunluğu kadastro müdürlüğünce kontrol edilerek onaylanmış ve bir üst yazıya bağlanmış üç takım dosya içinde değişiklik beyannamesi, kontrol raporu ve eki belgeler,

2. Ayrılması istenen taşınmaz malın sahibine ait veya yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı veya pasaportu ve temsil belgesi,

3. İstendiği takdirde tapu senetlerine yapıştırılmak üzere taşınmaz mal sahibinin son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı,

4. Taşınmazın bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulunun olumlu kararı.

5. Taşınmaz malların niteliği bina ise deprem sigortası aranıyor.

Tapu ayırma ücreti 2016…
a) İfraz işlemlerinde kayıtlı değerler üzerinden (Binde 11,38)
b) (5831 sayılı Kanunun 7 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük: 27/1/2009) İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 11,38)
c)Yukarıdaki fıkralar dışında kalan ve müşterek mülkiyete konu olanların rızaen veya hükmen pay sahipleri arasında, aynen veya ifrazen taksiminde kayıtlı değer üzerinden (Binde 4,55)

Hisseli tapu ayrılabilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com