TAKS nasıl hesaplanır?

emsal-nasil-hesaplanir_646x340

Bir yapı inşaatı sürecinde, inşaat alan hesabında gerekli olan hesaplamalar arasında TAKS’ta bulunuyor. Taban alanı kat sayısı olan TAKS; yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan taban alanı olarak ifade ediliyor.

Bazı alanlar TAKS hesabına dahil edilirken bazı alanlar dahil edilmiyor. TAKS hesabına dahil edilmeyen alanlar;Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan olarak karşımıza çıkıyor.

Taban alanı katsayısı yani TAKS, belediye tarafından belirleniyor; 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişebiliyor. Peki TAKS nasıl hesaplanır? diyorsanız işte yanıtı..

Belirlenen imar durum belgelerinde TAKS oranının iki oran aralığında gösterilmesi durumunda verilen oranlar arasında istenilen TAKS rakamı seçilebiliyor. TAKS’ın büyük olarak seçilmesi halinde kat sayısı azalıyor; taban alanının küçük olarak seçilmesi halinde ise kat sayısı artıyor.

TAKS hesaplama örneği şu şekilde:

TAKS değeri: 0.15 – 0.40 arasında belirlenen 1000 metrekarelik bir arsada;
– TAKS değeri 0,15 olarak alınıyorsa: Yapı 150 metrekarelik alana yapılıyor.
– TAKS değeri 0,40 olarak alınıyorsa: Yapı 400 metrekarelik alana yapılıyor. TAKS değeri 0,40 olarak alınan bir arsada yapılacak yapı 0,15 TAKS değeri ile inşa edilen yapıya oranla daha az kata sahip olmuş oluyor.

TAKS nedir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*