Sözlü kira sözleşmelerinde damga vergisi!

Sözlü kira damga vergisi

Kira sözleşmeleri yazılı olarak yapılabildiği gibi sözlü olarakta yapılabiliyor. Yazılı kira sözleşmelerinden damga vergisi alınıyor. Peki sözlü kira sözleşmelerinde damga vergisi var mı? diyorsanız işte yanıtı…

Sözlü kira sözleşmelerinde damga vergisi!
Kira sözleşmesşi kiralayan ve kiracı arasında imzalanan belirli bir bedel karşılığında kiralanan mülk üzerinde yararlanma ve kullanma hakkı tanıyan ve iki tarafa da borç yükleyen bir sözleşme olarak ifade ediliyor.

Mülk sahibi sözleşmeye sözkonusu olan gayrimenkulünü bir bedel karşılığında kiraya veriyor kiracı da belirlenen kira bedelini ödüyor.

Kira sözleşmesi yazılı yapılabildiği gibi sözlü de olabiliyor. Ancak sözlü akitler, sonradan doğabilecek sorunlar karşısında ispat niteliği taşımadığından dolayı pek tercih edilmiyor. Yazılı kira akitleri ise sadece taraflar arasında yapılabileceği gibi noter huzurunda da yapılabiliyor.

Yazılı kira sözleşmelerinden damga vergisi alınıyor. Peki sözlü kira sözleşmelerinde damga vergisi var mı? diyorsanız işte yanıtı…

Damga vergisi, bir kağıdın yazılıp imzalanarak veya imza yerine geçen işaret konularak düzenlenmiş olması ve düzenlenen kağıdın hukuki sonuç doğuracak şekilde ilgili yerlere ibraz edilmesi koşullarının birlikte gerçekleşmesi halinde ödenen vergi olarak biliniyor.

Bu vergi, noterde imzalanan kira sözleşmeleri için ödeniyor. Bu nedenle sözlü kira sözleşmeleri için damga vergisi ödenmiyor.

Kira sözleşmesi için ödenecek vergi, kira bedeli üzerinden belirleniyor. Kira sözleşmesi için ödenecek damga vergisi senelik kira bedeli üzerinden damga vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor.

Sözlü kira sözleşmesi nasıl ispatlanır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com