Sit alanları takas yönetmeliği!

Sit alanları takas yönetmeliği

Sit Alanlarında Kalan Taşınmazların Hazine Taşınmazları İle Değiştirilmesi Hakkında Yönetmelik, takas işlemlerinin nasıl yapılması gerektiğini açıklıyor. İşte sit alanları takas yönetmeliği…

Sit alanları takas yönetmeliği!
Takas edilen mallar arasında eşitlik olmaması halinde aradaki fark bir miktar para ile kapatılabiliyor. Tapu sicil müdürlüğünün trampada değerleri eşitlemek konusunda bir müdahale yetkisi bulunmuyor.

Farklı il ve ilçelerde bulunan gayrimenkullerin de takas işlemi yapılabiliyor. Peki sit alanlarında takas nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Sit Alanlarında Kalan Taşınmazların Hazine Taşınmazları İle Değiştirilmesi Hakkında Yönetmelik, takas işlemlerinin nasıl yapılması gerektiğini açıklıyor.

Sit alanlarında takas işlemi…
Sit alanlarından, I. ve II. derece arkeolojik sit alanı ile I. derece doğal sit alanı olarak tescil edilen ve 1/1000 ölçekli onanlı koruma amaçlı imar planında kesin inşaat yasağı getirilen korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının bulunduğu yerlerde kalan ve Bakanlık tarafından her yıl belirlenecek trampa programlarına alınan yerlerde bulunan gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine ait taşınmazlar Hazine taşınmazlarıyla trampa edilebiliyor.

Bakanlık izniyle gerçekleştirilen kazıların yapıldığı alanlarda bulunan parsellerde 1/1000 ölçekli onanlı koruma amaçlı imar planı şartı aranmıyor.

Taşınmaz malın maliki, taşınmaz üzerinde paylı veya elbirliği mülkiyet varsa paydaşların veya ortakların hepsi birlikte veya bunlar adına hareket eden vekilleri noterden tasdikli vekâletname ile birlikte, taşınmazın Hazine taşınmazları ile değiştirilmesi için aşağıdaki belgelerle birlikte bir dilekçe ile Kültür ve Turizm İl Müdürlüklerine veya Bakanlığa başvuruda bulunuyor.

Dilekçeye eklenecek belgeler:
a) Taşınmazın çaplı tasarruf vesikası veya ölçekli krokisi ile birlikte tapu senedi örneği,
b) 9×12 cm. boyutlarından küçük olmamak üzere taşınmazı gösteren ve tanıtıcı nitelikte ve net çekilmiş fotoğrafları,
c) Taşınmazın konumunu gösteren temin edilebilecek ölçekli haritası,
ç) Üzerinde paylı veya elbirliği mülkiyeti olan taşınmazların tapu senedinden veya çaplı tasarruf vesikasından paydaşlık veya pay oranı ya da ortaklık durumu anlaşılmıyorsa mirasçılık belgesi,
d) Malikin ve varsa vekilinin yazışma adresleri.

Daire takası nasıl yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com