Sığınak nedir çeşitleri nelerdir?

Sığınak nedir çeşitleri nelerdir

Sığınak yeri ayrılması zorunlu bulunan bina ve tesislere, ruhsat eki mimari projesinde gerekli sığınak yeri ayrılmadığı sürece yapı ruhsatı düzenlenemiyor. Peki sığınak nedir çeşitleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Sığınak nedir çeşitleri nelerdir?
Sığınak, tabii afetlerden insanlarla, insanların yaşaması ve ülkenin harp gücünün devamı için zaruri canlı ve cansız kıymetleri korumak maksadıyla inşa edilen korunma yerleri olarak ifade ediliyor. Peki sığınak nedir çeşitleri nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Sığınaklar kullanacaklara göre sığınaklar ve kullanım amacına göre sığınaklar olmak üzere türlereyrılıyor. Sığınak türleri ve sığınak yapılışı ile ilgili esaslar İmar Yönetmeliği kapsamında şu şekilde ele alınıyor:

KULLANACAKLARA GÖRE SIĞINAK ÇEŞİTLERİ

Sığınaklar korunacak veya korunacakların durumuna göre ikiye ayrılır.
a) Özel sığınaklar: Özel veya kamuya ait bina ve tesislerin öncelikle en alt bodrum katlarında ya da toprağa oturan kısımlarında veya bina içinde yapılamıyorsa uygulama imar planı ya da planda hüküm yoksa 2/11/1985 tarihli ve 18916 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği ile belirlenen yapı yaklaşma mesafesine aykırı olmamak kaydıyla bahçelerinde, yer üstünde veya yeraltında radyoaktif serpinti etkilerine, kimyasal ve biyolojik harp maddelerine, nükleer silahların zayıflamış basınç ve ısı tesirlerine ve konvansiyonel silahların parça tesirlerine karşı korunmak amacıyla inşa edilen serpinti sığınaklardır.

b) Genel Sığınaklar: Nüfus ve trafik yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde dışarıda bulunan halkın korunmasını sağlamak amacıyla yapılan yapılardır.

KULLANIM AMACINA GÖRE SIĞINAK ÇEŞİTLERİ
Sığınaklar kullanma amacına göre ikiye ayrılırlar:

a) Basınç Sığınakları :
Nükleer silahların ani (ışık, ısı, basınç ve ilk radyasyon) ve kalıntı (radyoaktif serpinti) etkileriyle konvansiyonel silahların etkilerine kimyasal ve biyolojik harp silahlarına karşı korunmak amacı ile devlet tarafından inşa edilen sığınaklardır.

b) Serpinti Sığınakları :
Nükleer silahların radyoaktif serpinti etkilerine karşı korunmak amacı ile inşa edilen sığınaklardır. Bunlar kimyasal ve biyolojik harp maddelerine, nükleer silahların zayıflamış basınç ve ısı tesirlerine ve konvansiyonel silahların parça tesirlerine karşı da korunmayı sağlamak için inşa edilirler.
Serpinti sığınakları bina ve tesislerin bodrum katlarında yapılır. Mümkün olmadığı takdirde bahçelerinde toprağın yapısına göre yer üstünde veya yer altında yapılır, yer üstünde yapıldığında TAKS hesabına dahil edilir.

Binalarda sığınak zorunlu mudur?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com