Riskli yapı tespit esasları nelerdir?

Riskli yapı tespit esasları nelerdir

Kentsel dönüşümde riskli olarak tespit edilen yapılar yıkılarak yerine, yeni ve sağlam binalar yapılıyor. Bir diğer ifade ile bir binanın kentsel dönüşüme dahil edilmesi ve kentsel dönüşüm desteklerinden yararlanabilmesi için öncelikle risk tespitinin yapılması gerekiyor.

Riskli yapıların tespiti, Bakanlık tarafından hazırlanacak yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde masrafları kendilerine ait olmak üzere, öncelikle yapı malikleri veya kanuni temsilcileri tarafından, Bakanlıkça lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara yaptırılıyor.

Yapılan incelemelerin sonucu Bakanlığa veya İdareye bildirimi yapılıyor. Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun hükümlerine göre Bakanlık, riskli yapıların tespitini süre vererek maliklerden veya kanuni temsilcilerinden istiyor.Peki riskli yapı tespit esasları nelerdir? diyorsanız işte yanıtları..

Riskli yapı tespit esasları şu şekilde sıralanıyor:

*Yığma binalar ve bina yüksekliği 25m veya zemin döşemesi üstü 8 katı geçmeyen betonarme binaların riskli olanlarının belirlemesi için kullanılıyor.

*Daha yüksek katlı binaların risk belirlemesi için DBYBHY’de (Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik) belirtilen yöntemler kullanılacak ve göçme öncesi performans düzeyini sağlamayan bina riskli olarak kabul edilecektir.

*Bu durumda Deprem Yönetmeliği kurallarına uygun olarak daha fazla numune alınacak, daha ayrıntılı inceleme yapılacak.

Riskli yapı tespitine itiraz edilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*