Ortaklığın giderilmesi davası harcı ne kadar?

Ortaklığın giderilmesi davası harcı ne kadar

Ortaklığın giderilmesi başka bir deyişle izale-i şuyu davası, ortak mallarda ortaklığın devlet eliyle ortadan kaldırılması olarak karşımıza çıkıyor.Peki ortaklığın giderilmesi davası harcı ne kadar? İşte ortaklığın giderilmesi davası harcı 2015..

Herhangi bir gayrimenkule ortak mülkiyet ile sahip olan bireylerin, bu ortaklıktan kendilerine düşen payın taksim edilmesi yada mahkeme yoluyla satışının gerçekleştirilip payı oranında bir bedelin ödenmesi işlemine ortaklığın giderilmesi adı veriliyor. Ortaklığın giderilmesi için açılacak olan davaya da ortaklığın giderilmesi davası deniyor.

Ortak gayrimenkulün paylaşımından doğacak olan ortaklığın giderilmesi davalarında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleri oluyor.Bireyler ortaklığın giderilmesi davalarına konu olan gayrimenkulün bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemelerine ortaklığın giderilmesi davası açabiliyor.

İzale-i şuyu davası olarakta bilinen ortaklığın giderilmesi davasında dava açma hakkı yalnızca ortaklarda oluyor. O mala ya da gayrimenkule ortak olmayan bir kişi tarafından ortaklığın giderilmesi davası açılamıyor.Peki ortaklığın giderilmesi davası harcı ne kadar? Ortaklığın giderilmesi davası masrafları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı..

Ortaklığın giderilmesi davası için belirlenen tutarlarda harç oranları bulunuyor. Bu oranlar şu şekilde:

-Yargılama giderleri ve vekalet ücreti, taraflara “payları oranında” yükletiliyor. (6. HD. 28.11.2005 T., E: 2005/9580, K: 2005/10903)

– Bu davalarda vekili bulunan tüm taraflar yararına avukatlık ücreti taktiri gerekiyor. Vekili olanın davacı veya davalı safhında olmasının bir önemi olmuyor. (6 HD. 26.03.2002 T., E: 2002/1961, K: 2002/172)

– Bir gayrimenkulün satış sureti ile ortaklığın giderilmesinde, satış bedeli üzerinden binde 6 harç alnıyor.

Harç hesaplamasında gayrimenkulün keşifte belirlenen değeri değil, satış bedeli dikkate alınıyor. (6 HD. 31.01.2002 T., E: 2002/231, K: 2002/578) (HARÇLAR KANUNU EK-1 NOLU TARİFE)

– Gayrimenkulün hissedarla arasında “taksimine” dair olan hükümlerde, taksim edilen gayrimenkulün değeri üzerinden binde 2,4 oranında nispi harç alınıyor.

Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*