Müstakil tapu ne demek?

Müstakil tapu ne demek
Tapu dairesinde yapılan taşınmaz mal işlemleri sonrasında taşınmaz sahiplerine tapu veriliyor. Bu tapular çeşitli türlerde olabiliyor. Peki Müstakil tapu ne demek? Müstakil tapu nasıl olur? Müstakil tapu nasıl alınır? diyorsanız işte yanıtı…

Müstakil tapu ne demek?
Tapuda yapılan işlemler sonucu tapu daireleri, taşınmaza sahip olan kişiye mühürlü ve imzalı tapu senedi veriyor. Tapu senedi sadece taşınmazın sahibine veriliyor. Taşınmaz üzerinde mülkiyet dışında başkaca hak sahibi olan kişilere tapu senedi verilmiyor. Örneğin irtifak hakkı sahibine, kiracıya ya da ipotek alacaklısına tapu senedi verilmiyor.

Taşınmaza birden çok kişi hisseli bir şekilde sahipse, tüm hissedarları gösterir şekilde tek bir tapu senedi verilebileceği gibi hissedarlar talep ederse her birine ayrı ayrı da tapu senedi verilebiliyor.

Peki Müstakil tapu ne demek? Müstakil tapu nasıl olur? Müstakil tapu nasıl alınır? diyorsanız işte yanıtı…

Müstakil tapu, kadastral sınırların belli olduğu bir arsa veya taşınmaz üzerinde, tek bir kişiye ait tapu bulunması durumunu gösteren tapulara deniyor. Yani tek konut için verilen tapu oluyor. Müstakil tapuda kişinin gerçek kişi olma zorunluluğu bulunmuyor. Şirketler, kamu kuruluşları ve özel tüzel kişilerin bir gayrimenkul üzerindeki sahipliği müstakil tapuda gösterilebiliyor.Hisseli tapular ise; bir mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi bir belge olarak karşımıza çıkıyor.

Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazar ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor.

Muhtelif tapu nedir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com