Mirastan mal kaçırma davası nasıl açılır?

Mirastan mal kaçırma davası nasıl açılır

Mirasbırakan kişilerin mallarını mirasçılarından kaçırması durumunda hak kaybı yaşayanlar mal kaçırma davası açabiliyor. Peki mirastan mal kaçırma davası nasıl açılır? diyorsanız işte yanıtı…

Mirastan mal kaçırma davası nasıl açılır?
Bir kişinin vefatı üzerine size kanunen miras hakkı doğuyor. Miras hakkı tanınan kişiler Türk Medeni Kanunu’nda ele alınıyor. Ölen kişinin mirası kanunda bulunan kişiler arasında paylaştırılaması gerekiyor. Fakat mirasçılar istemedikleri mirasçıları malını satarak mirastan mahrum edebiliyor.

Bu durumda sizi aldatmak ve hakkınızı sonlandırmak için yapılan bu tasarrufu dava açarak iptal ettirme hakkına sahip oluyorsunuz.

Mirastan mal kaçırma olayları genelde baba ya da anne ölmeden önce gayrimenkul mallarının tamamını onlarla arayı iyi tutan oğullarına satış gösterip karşılıksız devretmesi şeklind karşımıza çıkıyor. Bütün bu olay kanunun koyduğu paylaşım kurallarını devre dışı bırakmak için yapılıyor.

Ancak mirastan kaçırılan mallar geri alınabiliyor. Kaçırılmış malların tamamının veya bir kısmının yeniden paylaşıma katılmasını sağlanıyor. Bunun için haksızlığa uğrayanlardan birinin dava açıp durumu mahkemeye taşıması yeterli oluyor. Peki mirastan mal kaçırma davası nasıl açılır? diyorsanız işte yanıtı…

Bu dava için Hukuk Mahkemesine bir dilekçe ile müracaat edilebiliyor. Dava açma hakkı, haksızlığın öğrenilmesinden sonra 1 yıl ve her halükarda 10 yıl içinde düşebiliyor. Davada ispat belge ve şahitlerle yapılabiliyor.

Dava ile yapılmış devirler iptal ediliyor ve kaçırılan mallar mahkeme kararıyla miras paylaşımına katılıyor.

Mirasta saklı pay oranı nedir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com