Mirasta saklı pay oranı nedir?

Mirasta saklı pay oranı nedir

Mirasbırakanın mirası; saklı pay ve tasarruf edilebilir kısım olarak 2’ye ayrılıyor. Peki mirasta saklı pay oranı nedir? İşte mirasta saklı pay oranları 2016…

Mirasta saklı pay oranı nedir?
Miras Kanunu’na göre, vefat eden kişi mirasını istediği gibi tasarruf edemiyor. Yasal mirasçıların bir kısmının miras hakkı, kanun tarafından korunuyor.

Bu kişilere mahfuz hisse sahibi mirasçılar, korunan paylara ise mahfuz hisse diğer adıyla saklı pay adı veriliyor. Ölen kişi, tüm mal varlığı üzerinde vasiyet yapabilirse de bu vasiyeti korunan hisselere dokunursa geçerli olmuyor. Peki mirasta saklı pay oranı nedir? İşte mirasta saklı pay oranları 2016…

Mirasta saklı pay oranları 2016…
Saklı pay aşağıdaki oranlardan ibarettir:
1. Altsoy için yasal miras payının yarısı,
2. Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,
3. Kardeşlerden her biri için yasal miras payının sekizde biri,
4. Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması hâlinde yasal miras payının tamamı, diğer hâllerde yasal miras payının dörtte üçü.

Mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının yukarıdaki saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor.Ancak bu mirasçılardan hiç biri yoksa, mirasbırakan mirasının tamamında tasarruf edebiliyor.

Mirasbırakan, tasarruf edebileceği kısmı aştığında, saklı payı zedelenen mirasçı, iflâsı hâlinde iflâs dairesinin veya mirasın geçtiği tarihte kendisine karşı ellerinde ödemeden aciz belgesi bulunan alacaklıların ihtarına rağmen tenkis davası açmazsa, iflâs idaresi veya bu alacaklılar, alacaklarının elde edilmesi için gerekli olan oranda ve mirasçıya tanınan süre içinde tenkis davası açabiliyor.

Mirasta denkleştirme nedir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com