Mirasta saklı pay ne demektir?

Mirasta saklı pay ne demektir
Mirasbırakan kişinin mirası; saklı pay ve tasarruf edilebilir kısım olarak ikiye ayrılıyor. Peki mirasta saklı pay ne demektir? diyorsanız işte yanıtı…

Mirasta saklı pay, mirasbırakanın tasarruf yapamayacağı kısım olarak ifade ediliyor. Medeni Kanun gereğince miras bırakan kişi; mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor.

Ancak mirasbırakanın mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunmuyorsa, mirasının tamamında tasarruf edebiliyor.

Tasarruf edilebilir kısım, terekenin mirasbırakanın ölümü günündeki durumuna göre hesaplanıyor.Hesap yapılırken, mirasbırakanın borçları, cenaze giderleri, terekenin mühürlenmesi ve yazımı giderleri, mirasbırakan ile birlikte yaşayan ve onun tarafından bakılan kimselerin 3 aylık geçim giderleri terekeden indiriliyor.

Mirasçının saklı payının ihlal edilmiş olması halinde saklı pay için dava açılabiliyor.Saklı paylarının karşılığını alamayan mirasçılar, mirasbırakanın tasarruf edebileceği kısmı aşan tasarruflarının tenkisini dava edebiliyor

Yasal mirasçıların paylarına ilişkin olarak tasarrufta yer alan kurallar, mirasbırakanın arzusunun başka türlü olduğu tasarruftan anlaşılmadıkça, sadece paylaştırma kuralları sayılıyor.

Mirasbırakan, tasarruf edebileceği kısmı aştığında, saklı payı zedelenen mirasçı, iflâsı hâlinde iflâs dairesinin veya mirasın geçtiği tarihte kendisine karşı ellerinde ödemeden aciz belgesi bulunan alacaklıların ihtarına rağmen tenkis davası açmazsa, iflâs idaresi veya bu alacaklılar, alacaklarının elde edilmesi için gerekli olan oranda ve mirasçıya tanınan süre içinde tenkis davası açabiliyor.

Yasal mirasçılar kimlerdir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com