Miras taksim sözleşmesinde zamanaşımı süresi!

Miras taksim sözleşmesinde zamanaşımı süresi
Mirasçılar arasında payların oluşturulması ve fiilen alınması veya aralarında yapacakları taksim sözleşmesi mirasçıları bağlıyor. Peki miras taksim sözleşmesinde zamanaşımı süresi nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Miras, iştirak durumunda mülkiyet olarak mirasçılara intikal ediyor. İntikal işlemi, veraset belgesinde belirlenen yasal miras oranlarıyla yapılabileceği gibi mirasçılar paylaşmanın nasıl yapılacağını serbestçe de kararlaştırılabiliyor.

Taksim sözleşmesi noterde ya da tapuda yazılı şekilde yapılabiliyor. Taksim sözleşmesi noterde yapılmamış ise tüm mirasçıların tapuda istemde bulunmuş olması gerekiyor.

Miras taksiminde taksim sözleşmesinin tapu sicil müdürlüğünce düzenlenmesi zorunlu olmayıp, mirasçı veya bunların temsilcileri de sözleşmeyi noterde düzenleyebiliyor. Peki miras taksim sözleşmesinde zamanaşımı süresi nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Miras taksim sözleşmelerinden doğan borçlar için kanunda özel bir zamanaşımı öngörülmediğinden miras taksim sözleşmesi zamanaşımı on yıllık zaman aşımına tabi oluyor. BK mad. 125’te zaman aşımını kesen ve durduran nedenlere ilişkin esaslar miras taksim sözleşmeleri için de geçerli oluyor.

Miras taksim sözleşmesi zamanaşımı başlangıcını gayrimenkul satış vaatlerinde olduğu gibi ferağ ümidinin kesildiği an olarak kabul etmek gerekiyor. Öyle ise miras taksim sözleşmesi ile mirasçılara verilmesi kararlaştırılan taşınmaz mallar üzerinde taksim sözleşmesine uygun olarak zilyetlik kurulmuşsa zamanaşımı işlemiyor.

Miras taksim sözleşmesi örneği 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com