Merkez Bankası faiz indirimini destekliyoruz!

KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç,

Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Genel Başkanı Nurettin Özgenç, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yaptığı faiz indirimiyle ilgili olarak, “Bu duruma ‘yetmez ama evet’ anlayışıyla bakıyoruz. Yine de yeni başkanın faiz kararını olumlu bulup destekliyoruz.” dedi.

Özgenç, TCMB Para Politikası Kurulu’nun (PPK), marjinal fonlama oranının (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 10,50’den yüzde 10’a indirilmesi kararını yaptığı yazılı açıklamayla değerlendirdi.

Bu faiz indiriminin olması gereken bir gelişme olduğunu, ancak yeterli bulmadıklarını belirten Özgenç, “Nitekim bu düşüş beklentilerin çok altındadır. Bu duruma ‘yetmez ama evet’ anlayışıyla bakıyoruz. Yine de yeni başkanın faiz kararını olumlu bulup destekliyoruz. Çünkü sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle piyasada daralma söz konusu olduğundan iç piyasadaki işler maalesef düşük düzeylerde seyretmektedir. Keza Merkez Bankası faiz politikasında küçük de olsa bir değişikliğe gitmiş durumda. Biz KOBİDER olarak, düşük faizin uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Özgenç, faizlerin artırılmasını sadece bu işten para kazanan “faiz lobisi”nin isteyebileceğini savunarak, şunları kaydetti:

“Zira faiz lobisi tatlı kazanç sever. Bu kazancı elde edebilmek için de yüksek faiz ve yüksek döviz kuru arzular. Kendisi kazanırken ülkenin gelişmesini umursamaz bile. Ancak ülkenin kalkınmasında oldukça önemli rol üstlenen esnaf ve KOBİ’ler için faizlerin mevcut durumdan daha aşağıya çekilmesi gerekir. Zira üretimin ve iç piyasaların canlanabilmesi düşük faiz olmazsa olmazdır. Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu’ndan faiz oranlarında indirim çıktı ama yapılan indirimin, beklentilerin çok altında olduğu açık. Kaldı ki faiz hususunda küçük de olsa indirim yapan Merkez Bankası bankalara ‘hadi siz de indirin’ mesajı verebilmesi için faiz oranlarını daha aşağıya çekmeli. Bu düşüş kademeli olarak sürmeli, Türkiye yüksek faizle değil, üretimle büyümeli. Merkez Bankası’nın yaptığı faiz indirimi piyasalara da yansımalı. Kamu ve özel bankalarda merkezin faiz indirim kararına ayak uydurmalı. İç talebin yetersizliği nedeniyle büyüyemeyen üretimin nedeni faizlerin yüksek oluşudur. Eskiden ‘Düşük kur/yüksek faiz’ politikası uygulayan hükümet ‘düşük faiz/yüksek kur’ politikasına geçti ama KOBİ’lerin yabancı ülkelerdeki rakipleriyle rekabet edebilmesi için faizlerin AB ülkelerinde uygulanan oranların seviyesine çekilmelidir.”
AA