Köyde iskan olur mu?

Köyde iskan olur mu

Köy yerleşimleri en fazla 2.000-3.000 nüfuslu, coğrafi olarak kırsal bölgelerde kurulmuş yerler olarak biliniyor. Peki Köyde iskan olur mu? Köyde iskan alınır mı? diyorsanız işte yanıtı…

Köyde iskan olur mu?
Köy, toplumsal, ekonomik, coğrafi ve nüfus özellikleri ile şehirden ayrılan düşük nüfus yoğunluğa sahip kırsal yerleşim birimleri olup ekonomik olarak genelde tarıma dayalı ve iş bölümünün gelişmediği yerleşimler olarak tanımlanıyor.

Köy yerleşimleri en fazla 2.000-3.000 nüfuslu, coğrafi olarak kırsal bölgelerde kurulmuş yerler olarak biliniyor. Köyü tanımlarken sosyal yaşam da belirleyici oluyor.

Şehirlere göre geniş aile tipinin yaygın olduğu, komşuluk ilişkilerinin, geleneksel dayanışma ve yaşam biçimlerinin sürdüğü sosyal yapılar olarak karşımıza çıkıyor. Peki Köyde iskan olur mu? Köyde iskan alınır mı? diyorsanız işte yanıtı…

Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği gereğince ev yapılacak arsanın köy sınırları içerisinde olması durumunda sadece köy nüfusuna kayıtlı ve köyde sürekli oturanlarca yapılacak konut , tarım ve hayvancılık amaçlı yapılar ile köy odası, köy camii vb. köy ortak yapıları inşaat ruhsatına tabi tutulmuyor. Ancak, 10 Ocak 2015 tarihinde yapılan düzenlemeler gereğince; köyde iskan alınabilecek.

Yapılan düzenlemeler şu şekilde;

YÖNETMELİK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığından:

İSKÂN KANUNU UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 2/12/2007 tarihli ve 26718 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İskân Kanunu Uygulama Yönetmeliğinin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ç) bendinde geçen “Taşınmazları kamulaştırılanlardan” ibaresi “Yerleri kamulaştırılanlardan”, (e) bendinde geçen “taşınmazları kamulaştırılanların” ibareleri “yerleri kamulaştırılanların” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesinin başlığı “Yerleri kamulaştırılanların hak sahipliği” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(6) Merkezî yerleşimi geliştirmek amacıyla nakil, toplulaştırma veya Kanun kapsamında yapılacak köy gelişme alanı uygulamalarında, en az on ailenin kabul ve taahhüt etmesi şartıyla konut, tarım işletmesi binası, diğer bina ve tesisler Devlet eliyle ihaleli olarak yaptırılarak borçlandırılabilirler.”

MADDE 4 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Şehircilik Bakanı yürütür.

Köyde tevhid nasıl yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com