Köylerde kentsel dönüşüm var mı?

Köyde kentsel dönüşüm var mı

Kentsel dönüşüm adı altında riskli alanlarda yer alan yapılar ile riskli olarak tespit edilen yapılar yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor. Peki Köylerde kentsel dönüşüm var mı? diyorsanız işte yanıtı…

Köylerde kentsel dönüşüm var mı?
Kentsel dönüşüm ile riskli olarak tespit edilen diğer ifadeyle çürük olan binalar yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor. Bu süreçte çürük binadaki hak sahiplerine birtakım finansal destekler de sağlanıyor.

Riskli alan içinde veya dışında yer alan ekonomik ömrünü bitirmiş olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı tespit edilen yapılara çürük raporu verilebiliyor.

Bir binaya çürük raporu almak için yapıdaki maliklerden birinin Bakanlık tarafından yetkilendirilen firmalara müracaat etmesi yeterli oluyor. Peki Köylerde kentsel dönüşüm var mı? diyorsanız işte yanıtı…

Kentte yapılan çalışmaların ardından köyde de dönüşüm çalışmaları başlatılıyor. Yapılan dönüşüm çalışmaları dahilinde o yörenin mimarisine uygun bir şekilde yapılması amaçlanıyor.

Yöresel alanlarda yapılacak olan bu projelerin inşaat aşamasında yöresel inşaat malzemesi kullanılması hedefleniyor.

Binalarla sınırlı kalmayan köysel dönüşüm projesinde, ambar olarak kullanılan serenderlerin ve köy konaklarının da bu kapsamda aslına uygun bir şekilde inşa edilmesi ve yapılacak olan dönüşümde o yörenin kimliğine ve dokusuna aykırı adımlar atılmaması hedefleniyor.

Proje kapsamındaki alanların ihtiyaçlarına yönelik olarak yapılacak dönüşüm çalışmaları kapsamında köylerde ve yörelerde yaşayanlara daha güvenli ve sağlıklı binaların yapılması amaçlanıyor.

Konuyla ilgili olarak Bakanlık yetkilileri tarafından; “Kırsal alanlarda, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılacak dönüşümlerde; riskli yapı tespitinin yapılması veya riskli alanın ilan edilmesi halinde her bir bağımsız birim için konut veya işletme yapılması amacıyla kredi veya kira yardımı verilebilecek” şeklinde açıklama yapıldı.

Ayrıca; verilecek kredinin çerçevesi yönetmelikle düzenlenebiliyor. İmar planı bulunmayan ve kırsal özelliğini koruyan parsellerde, ilgili idarenin izniyle taban alanı 50 metrekareyi geçmeyen bodrumu olmayan tek katlı ahşap muvakkat yapı izni verilebiliyor.

Köylerde oluşturulan yeni yerleşim alanlarında internet kafe alanı, köy meydanı, köy konağı, spor tesisi gibi sosyal tesisler yapılıyor.

Köyde iskan olur mu?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com