Kooperatiflerde şerefiye tespiti nasıl yapılır?

Kooperatiflerde şerefiye tespiti nasıl yapılır

Kooperatiflerde şerefiye; anagayrimenkulün yapım aşamasında inşaatların eşit olmayan şartlarda yapılması gayrimenkul inşaatlarında hak geçmemesi için ödeniyor. Peki kooperatiflerde şerefiye tespiti nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Şerefiye bedeli dairelerin birbirinden farklı yapılması üzerine yapı kooperatifleri tarafından ödenmesi gereken bir bedel oluyor. Peki kooperatiflerde şerefiye tespiti nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Kooperatiflerde Teknik kurula ait tespitin kesinleşmesinden sonra ve belirleniyor. Yapı kooperatiflerinin Teknik kurul tarafından belirlenen şerefiye tutarı kooperatif ortakları tarafından belirleniyor.

Teknik heyetin belirlediği şerefiye payında baz alınan unsurlar arasında; manzara, cephe, yön, ulaşım, kat durumu, bahçe durumu, açıklık, kat irtifası, gün ışığı etkili oluyor.

Teknik heyet tarafından yapılan incelemelerde bazı unsurlar göz önünde bulunduruluyor. Teknik heyet incelemelerinde baza alınan unsurlar aşağıda yer aşıyor;

1) Manzara: En önemli kriter olarak karşımıza çıkıyor. Evin önünün açık olması ve evin içinden bakıldığında görülen alan olarak ifade ediliyor. Görüntü ne kadar iyi olursa değer de o kadar yüksek oluyor.

2) Konum: Evin güneşten yararlandığı yön olarak karşımıza çıkıyor. Güneye bakan yatak odası doğuya bakan kısımda ise mutfak, salon ve oturma odasının yer alması ideal bir unsur oluyor.

3) Mahremiyet: Evin mahremliği değerine değer katıyor. Mahremiyette iki önemli detay yer alıyor. Harici mahremiyet ve dahili mahremiyet olarak karşımıza çıkıyor. Harici mahremiyet evin bina dışının mahremliği, bakıldığı zaman görülmemesi olarak tanımlanıyor. Dahili mahremiyet ise asansör veya merpenden evin içinin görülme oranı olarak ifade ediliyor. Burada görünmeme her zaman için daha kıymetli bir kriter oluyor. Giriş ve birinci katlar bu açıdan sınıfta kalıyor. İkinci kattan başlayarak her katta mahremiyet artış gösteriyor.

4) Erişim: Evin, sitenin giriş-çıkış kapılarına yakınlığı değerini artırıyor. Kapılara uzaklık ise değerini düşürüyor. Site içinde sosyal tesislere yakınlık değer artırıyor. Park ve bahçelere yakınlık da değer artışında önemli rol oynuyor.

5) Kat: Şerefiyenin en önemli ayırıcı özelliklerinden biri oluyor. Giriş kat ile en üst kat en değersiz katlar oluyor. Bunları birinci kat izliyor. İkinci kattan itibaren en üst kata kadarki katlarda yer alan evler ise tercih ediliyor.

6) Kat emniyeti: Evin bulunduğu katın emniyetli olması şansını artırıyor. Bu durumda giriş kattan başlayarak bir üst kat daha değerli oluyor.

Şerefiye nedir nasıl hesaplanır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com