Kiracı tahliye davası hangi mahkemeye açılır?

Kiracı tahliye davası hangi mahkemeye açılır

Kiracı tahliyesi ile ilgili yasal esaslar Türk Borçlar Kanunu’nda açıkça belirtiliyor.Gerekli nedenlerin meydana gelmesi halinde kiracı tahliye edilebiliyor. Peki kiracı tahliye davası hangi mahkemeye açılır? diyorsanız işte yanıtı…

Kiracı tahliye davası hangi mahkemeye açılır?
Gayrimenkul sahibi, mesken ve işyeri kiralamalarında haklı neden olmaksızın gayrimenkulden tahliye edilemiyor. Ancak kanunda belirtilen haklı nedenlerin oluşması durumunda veya çıkacağı tarih konusunda bir taahhütte bulunmasına rağmen çıkmıyorsa, tahliye davası açılabiliyor.

Gayrimenkul sahibinin kiracısını evden çıkatmak için haklı sebeplerinin olması gerekiyor. Bu haklı sebeplerden bazıları gayrimenkulü kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız olması gibi durumlar haklı nedenler olarak belirtiliyor.Peki kiracı tahliye davası hangi mahkemeye açılır? diyorsanız işte yanıtı…

Kira sözleşmesine dayanan her türlü,tahliye,aktin feshi veya tespit davaları ve bu davalarla birlikte açılan alacak, tazminat davalarında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi oluyor.

Eğer kira alacağı yada Tazminat davaları tek başına açılmış ise bu durumda talep edilen miktara göre yetkili mahkeme belirleniyor. Tahliye davalarının taşınmaz malın aynına ilişkin olmadığı için ,taşınmaz malın bulunduğu yerde açılması zorunluluğu bulunmuyor.

Kiracı tahliye davası avukat ücreti ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com