Kiracı hangi durumlarda evden çıkabilir?

Kiracı hangi durumlarda evden çıkabilir
Kira sözleşmesini imzalayan kiracı ve kiralayan birtakım hak ve sorumluluklara sahip olmuş oluyor. Peki kiracı hangi durumlarda evden çıkabilir? diyorsanız işte yanıtı…

Kira sözleşmesi, taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında imzalanan sözleşme oluyor. Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak ifade ediliyor.

Bu sözleşmeyi imzalayan kiracı ve taşınmaz sahibi birtakım hak ve sorumluluklara sahip olmuş oluyor. İki taraf da istediği zaman kira sözleşmesine son veremiyor.

Ancak bazı durumlar haklı fesih sebebi olarak değerlendirilebiliyor. Peki kiracı hangi durumlarda evden çıkabilir? diyorsanız işte yanıtı…

Kiracıdan kaynaklanan sebeplerle
MADDE 352- Kiracı, kiralananın teslim edilmesinden sonra, kiraya verene karşı, kiralananı belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği halde boşaltmamışsa kiraya veren, kira sözleşmesini bu tarihten başlayarak bir ay içinde icraya başvurmak veya dava açmak suretiyle sona erdirebilir.

Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir.

Kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe veya belde belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutu bulunması durumunda kiraya veren, kira sözleşmesinin kurulması sırasında bunu bilmiyorsa, sözleşmenin bitiminden başlayarak bir ay içinde sözleşmeyi dava yoluyla sona erdirebilir.

Kiracı tahliye kararına itiraz edebilir mi?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com