Kiracı aidatı ödemezse ev sahibi mi öder?

ödemeaidar

Kiracılar, mesken veya dükkan kiralamalarında apartman aidatını ödemekle mükellef oluyor. Peki, kiracı aidatı ödemezse ev sahibi mi öder?

Kiracı aidatı ödemezse ev sahibi mi öder?
Kiracılar, mesken veya dükkan kiralamalarında apartmandaki genel giderleri ödemekle mükellef oluyor. Kiracılar apartmandaki günlük hizmetlet için aidat ödüyor. Ancak demirbaş giderleri ev sahibi tarafından karşılanıyor.

Peki, kiracı aidat borcunu ödemezse ne olur? Kiracı aidatı ödemezse ev sahibi mi öder?

Kiracının ödemediği apartman aidatını mal sahibinin ödemesi gerekiyor. Bu nedenle mal sahibinin kiracısını sürekli kontrol etmesi, ödemediği aidatlar için uyarıda bulunması gerekiyor.

Kat Mülkiyeti Kanunu madde 20’de yer alan esaslara göre; Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabiliyor, icra takibi yapılabiliyor.

Madde 20 –
Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:

Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;

Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; katılmakla yükümlüdür.

Kat malikleri ortak yer veya tesisler üzerindeki kullanma hakkından vazgeçmek veya kendi bağımsız bölümünün durumu dolayısıyla bunlardan faydalanmaya lüzum ve ihtiyaç bulunmadığını ileri sürmek suretiyle bu gider ve avans payını ödemekten kaçınamaz.

Gider veya avans payını ödemeyen kat maliki hakkında, diğer kat maliklerinden her biri veya yönetici tarafından, yönetim planına, bu Kanuna ve genel hükümlere göre dava açılabilir, icra takibi yapılabilir.

Gider ve avans payının tamamını ödemeyen kat maliki ödemede geciktiği günler için aylık yüzde beş hesabıyla gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür.

Birinci fıkradaki giderlere, kat maliklerinden birinin veya onun bağımsız bölümünden herhangi bir suretle faydalanan kişinin kusurlu bir hareketi sebep olmuşsa, gidere katılanların yaptıkları ödemeler için o kat malikine veya gidere sebep olanlara rücu hakları vardır.

 

Kiracı apartman yöneticisi olur mu?

Işıl Seren KESKİN/Emlaktagundem.com

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*