Kira kontratında nelere dikkat edilmelidir?

Kira kontratında nelere dikkat edilmelidir

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında belirli ve belirli olmayan bir süre için kira kontratı yapılabiliyor. Peki kira kontratında nelere dikkat edilmelidir? diyorsanız işte yanıtı…

Kira kontratı ile taşınmaz mal sahibi, bir bedel (kira bedeli) karşılığında taşınmazı kullanılmasını veya ondan yararlanılmasını belli bir süre için başka bir kimseye (kiracıya) bırakmayı taahhüt etmiş oluyor.

Taşınmaz mal sahibinin belirlenen süre zarfı içinde evin kiralanacağına; kiracının da evi kullanmasına karşın belirlenen kira bedelini ödeyeceğine dair kira kontratı imzalanıyor.

Kira kontratı taraflar arasında imzalanan kullandırma amacı taşıyan sözleşmelerin başında geliyor. Kira kontratı kiralama işlemlerinde taraflar arasında yapılan anlaşmanın resmi bir belge üzerinde düzenlenmesi işlemine deniyor. Peki
kira kontratında nelere dikkat edilmelidir? diyorsanız işte yanıtı…

Kira kontratı imzalamadan önce, kiralanacak taşınmaz mal hakkında bazı araştırmalar yapılması gerekiyor.Öncelikle kira kontratını kimsenin taşınmazın gerçek sahibi olup olmadığı, sahibi değil ise bu işlem için adına vekaletname düzenlenip düzenlenmediğinin kontrol edilmesi gerekiyor.

İmzalanacak olan kontratta kira bedeli, kira süresi, kira bedelinde yapılacak artış oranı, depozito, kiralanan yerin kullanım amacı ve kiralanan yerin durumu, demirbaşların durumu gibi bilgilerin detaylı olarak belirtilmesi gerekiyor.

Eğer uzun vadeli bir kira sözleşmesi yapılacak ise, kira kontratının noter huzurunda yapılması ve mümkünse tapu kaydına bu konuyla ilgili şerh konulması da yararlı oluyor.

Taşınmaz mal eşyalı olarak kiralanacak ise, eşya listesinin de kontrata eklenmesi yararlı oluyor.

Kira kontratı noter ücreti 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com