Kepez’de 70 projemiz var!

hakan tütüncü

Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, İbrahim Okumamış ile Dokuma Park’ta bir araya geldi ve ilçenin dünü, bugünü ve geleceğine dair her şeyi anlattı. Atıl vaziyetten kurtardığı Dokuma Fabrikası’nın parka dönüştürülen bölgesinde kuş ve çocuk sesleri arasında sohbet ettiğimiz Başkan Tütüncü’nün gençliği ve dinamikliği her sözcüğüne yansıyor.

70 PROJESİ VAR
“Bu dönem 7’den70’e 70 projemiz var. Şu an itibariyle vaat ettiğimiz 70 projenin 30’dan fazlasını ya başladık ya tamamladık” diyen Başkan Tütüncü, “Bununla beraber ekstra yaptığımız çalışmalar da var. 2009’da göreve geldiğimizde özellikle Kepez’e yüksek bir vizyon çizmiştik. İlk dönemimizde 41 projenin çok daha fazlasını, 60’ın üzerinde projeyi gerçekleştirmiştik. Temel hedefimiz şu, Kepez’e bir şehir kimliği kazandırırken, ayrıca burada yaşayan insanların da şehre ait olmalarını, burada yaşamalarından mutlu olacağı bir şehri hayata geçirmekti. Belediyeciliğimizin temelinde insanın huzur ve mutluluğu var. İkinci dönemimizde en önemli projelerimizden biri Dokuma’nın halkla buluşturulması, halka açılması oldu” dedi.

KÜLTÜRE YATIRIM
Göreve geldiği 2009 yılında ‘Kepez’i bir gençlik, eğitim, spor, kültür ve sanat kenti haline getirmeliyiz’ vizyonunu ortaya koyduklarının altını çizen Başkan Tütüncü, “Bunun için elbette bir takım fiziksel yapılara ihtiyaçlar var. Kültür merkezlerini meydana getirmeden, Kepez’i bir kültür kenti haline getiremezsiniz. Kepez’de bugün 9’u kapalı olmak üzere kültür ve sanat etkinliği yapılan 15 mekan var” diye konuştu. “Devletimizle el vererek bunları yaparken belediyemizin hayata geçirdiği eğitim projelerimiz var” diyen Kepez Belediye Başkanı sözlerini şöyle sürdürdü: “Semt konaklarında, eğitim merkezlerinde, bilgi evlerinde gençlerimiz, çocuklarımız daha güçlü yetişsinler, daha güçlü şekilde geleceğe taşınsınlar diye hazırladığımız eğitim programları var. Ayrıca bedenen sağlıklı nesiller olmasını sağlayacak spor eğitimlerimiz var. Biz bunlara da çok büyük enerji harcıyoruz. Belediyecilik sadece yol yapmak, bina yapmak değil. Belediyeciliğin özünde insanların gönüllerini kazanabilmek, sağlıklı ve mutlu bir şehirde yaşatabilmek. Merkeze insana alarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun için de bir yandan maddi yatırımlar, diğer taraftan bu maddi yatırımları anlamlı kılacak sosyal projelerin üretilmesi gerekiyor. Bunları yapıyoruz.”

SPORU HALK YAPMALI
Bir dönem kentin Harlem’i olarak gösterilen Kepez artık günümüzde tam bir spor merkezi olarak görülüyor. Bu noktada Hakan Tütüncü haklı bir gururu yaşadıklarını belirterek sporla ilgi gelişmeleri şöyle özetledi: “Özellikle sporda büyük sıçrama yaşadık. İftiharla söylüyorum. Göreve geldiğimizde birinci ligde mücadele eden bir basketbol takımımız vardı. Buna çok ciddi bütçeler ayrıldığını ve bunun doğru olmadığını gördük. ‘Belediyenin asıl olan halka dönük spor yaptırmasıdır’ dedik ve radikal bir karar aldık. Oraya yapacağımız harcamanın çok daha azıyla, çok daha fazla hemşerimize spor yaptırıyoruz. Amatör sporlara yoğunlaşan bir anlayışı ortaya koyduk. Amatör liglerde mücadele eden takımlarımız, gençlerimiz, çocuklarımız için bu şehrin okullarında okuyan çocuklarımız için çok ciddi manada örnek niteliği taşımaktadır ve onları spor yapmaya yönlendirmektedir. Buradan iki fayda doğuyor: İlki spor alt yapısına büyük destek vermiş oluyoruz. Adeta ilçemiz bir sporcu fabrikasına dönmüş oluyor. İkincisi gençlerimizi sosyal açıdan, kültürel açıdan, iyi insan olma noktasında çeşitli meziyetlerle donatıcı çalışmalar yapması. Bunun da çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Yaklaşık 7 bin kişiye spor yaptırıyoruz. Bunların yaklaşık 5 binden fazlası ilk ve ortaokul çağındaki çocuklarımız, geriye kalanı da kadınlarımız. Vaktiyle bir basketbol takımımıza harcadığımız paranın dörtte biri hatta neredeyse beşte biriyle 7 bin vatandaşımıza spor yaptırıyor olmamızla gurur duyuyoruz.”

TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLDU
Türkiye’ye örnek olacak bir projeye imza attıklarını anlatan ve bu projelerinin TFF’den destek aldığını söyleyen Tütüncü, “Her yıl 16-20 bin çocuğumuzu taramadan geçirdik, futbola yetenekli olanlarını bir tarafa koyduk, seçtik. Geçen yıl bin 160, bu yıl 560 yetenekli çocuğumuzu tespit ettik. Onlara nitelikli ortamlarda kaliteli uzmanlarla spor eğitimi veriyoruz. Onların hepsi iyi futbolcu ve iyi takımlarda oynayan sporcular olmayacaklar. Hedefimiz zaten bu değil. Biz onların eğitimleriyle, sosyal hayata kazandırılmalarıyla ilgili de çalışmalar yapıyoruz. Onların her birinin iyi birer insan ve vatandaş olması bizim temel hedefimiz. Sporu da gençlerle iletişim kurmakta bir vasıta olarak kullanıyoruz. O gençlerimiz, hem spor eğitimi, hem psikolojik destek, hem değerler eğitimi alıyorlar. Çocuklar gezilerle hiç görmedikleri yerleri görüyor. Denizi görmemiş çocuklarımız var. Onlara şehri gezdiriyoruz” diye konuştu.

KEPEZ MODELİ
Yaptıkları çalışmalarla ‘Milli Takım için Kepez’den sol bek çıkarabilecek misiniz’ diye sorduğum Tütüncü, “Ben buna inanıyorum ki Kepez’den iyi bir sol bek de iyi bir kaleci de iyi bir forvet de çıkacak. Altyapıya belediyeler önem vermezse kim verecek? Bu düşüncemizi Rasim Kara hocamızla görüştük. Rasim Kara hoca buraya geldi ve inceledi. TFF yaptığımız çalışmayı Türkiye’de model olarak aldığı 4 proje arasına aldı, adına da Kepez Modeli dediler. Yaptığımız işin doğruluğunun kanıtı bu” dedi.

KEPEZ DEVLET HASTANESİ
Eğitimde ve sporda merkez konumuna gelen Kepez artık sağlıkta da en önemli merkez haline geliyor. Başkan Tütüncü bu konuyu da şöyle anlatıyor: “Sağlığın da merkezinin Kepez olabileceğini ortaya koyduk. Merkezi idarenin de dikkatini çekelim dedik. Bir zafer abidesi olarak gördüğümüz eser, hükümetimizle işbirliğinde hayata geçirdiğimiz Kepez Devlet Hastanesi. Bu hastane Türkiye’nin ilk akıllı hastanesi olma özelliğine sahip. Bu hastane çığır açtı. Peşi sıra yeni bir yatırım daha yükseliyor. Antalya’nın Onkoloji Hastanesi de Kepez’de açılacak. Ağız Ve Diş Sağlığı Hastanesi de Kepez’e geliyor. Birbirinden nitelikli özel sağlık kuruluşları da Kepez’de yükseliyor. Şimdi Şehir Hastanesi de Kepez’e yapılıyor. Biz belediye olarak o yatırımların önünü açmasaydık bu tesislerin buraya yapılması mümkün olmayacaktı.”

GENÇLER ÖNEMLİ
Yapılan çalışmalarda gençlere büyük önem verilen Kepez’de eğitim çalışmaları göze çarpıyor. Tütüncü bu bağlamda, “Eğitimle ilgili fiziksel yapı iyileştirildi. Çok nitelikli 50’ye yakın okul bölgemize kazandırıldı. Ağırlıklı bir kısmını da Milli Eğitim Bakanlığımız, bir kısmını belediyemiz, bir kısmını da hayırseverlerimiz yaptı. Varsak’ta 470 dönüm arazi içerisine yapılacak ve Türkiye’de ilk olacak eğitim kompleksi dikkat çekici bir çalışma olacak. 20 ayrı lise, 3 spor salonu, 2 kütüphane, sosyal tesisler bu komplekste olacak. Her gün 20 bin öğrenci gelip eğitim görecek. Mülkiyet ve imar sorunları konusunda sona yaklaşıldı” ifadelerini kullandı.

ANTALYALILARA DOKUMA DAVETİ
Hem Kepezlilere hem de Antalyalılara büyük bir müjdeyi veriyor sohbetimiz sonunda Başkan Hakan Tütüncü. “Kepez’de deniz yok ama Kepez yüzme sporunun da merkezi oluyor” diyen Tütüncü, “Antalya’nın ilk ve tek olimpik yüzme havuzunu 2015’te biz açtık. Bir adım daha attık, spor kulübümüzde su topu ve yüzmeyle ilgili branş açıldı. Yüzme kurslarını çok daha nitelikli hale getireceğiz. Amatör branşta bir su topu takımımız da olacak. Dokuma’nın yanında açık semt yüzme havuzu yapıyoruz. Antalya’da açık havuzlar 8 ay kullanılabiliyor. Bu avantajı kullanacağız. Yüzmeyi mahallelere yayacağız. Denizimiz yok ama yüzmenin merkezi olacağız. 5 tane açık hava yüzme havuzu daha planlıyoruz. Artık yüzme bilmeyen kalmayacak, denizde boğulmalar azalacak” dedi ve bu yaz tüm aileleri Dokuma Park’a beklediklerini sözlerine ekledi. Hakikaten çimleri Antalya Arena Stadı’nın çimlerinden daha güzel olan bu parka Antalyalıların mutlaka gitmesi gerektiği görüşünü ben de onaylıyorum.

ARTIK ARKA BAHÇE DEĞİL
Ve can alıcı bir bölümde “Kepez hala arka bahçe mi” diye bir soru sormaya yeltendim ama Başkan Hakan Tütüncü, “Geç bunu. Kepez Antalya’nın arka bahçesi olmaktan kurtuldu. Çevresindeki belediyelere örnek birçok projeyi sürdürüyor. İftiharla söylüyorum, ilk engelli ulaşımını, cami ve okulların temizliği ile ilgili uygulamayı biz başlattık. Hasta konuk evi uygulamamız, kent ormanı, öğrenci buluşmaları diğer belediyelere örnek oldu. Sadece alt yapıyla, fiziksel iyileştirmelerle, yatırımlarla mutlu olamayacağını gören dünyanın belediyecilik tecrübesi farklı alanlarla insanıyla farklı bir diyalog zemini oluşturma yolunu tuttu. Hayatlarına dokunma olgusunu ortaya çıkarttı. Akdeniz bölgesinde Kepez bu konuda çok örnek çalışmalar yaptı. Arka bahçe olma özelliğini bir kenara attı, modern örnek bir belediye haline geldi” ifadeleri ile Kepez’in altın çağını yaşamaya başladığını kaydetti

Sabah Akdeniz