Kentsel Tasarım Rehberlerinin Hazırlanması Projesi başlıyor!

Kentsel Tasarım Rehberlerinin Hazırlanması Projesi başlıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı modern mimari teknikleri ile geleceğin şehircilik vizyonuna sahip ve kentlerin özgün kimliğine sahip çıkan bir anlayış çerçevesinde çalışmalarına devam ediyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; sürdürülebilir, güvenli, çevreye duyarlı, yaşanabilir ve kimlikli yaşam çevrelerinin oluşturulması amacıyla, modern mimari teknikleri ile geleceğin şehircilik vizyonuna sahip ve kentlerin özgün kimliğine sahip çıkan bir anlayış çerçevesinde çalışmalarına devam ediyor.

Kentlerimizin mimari, doku ve mekânsal özellikleri ile kent kimliklerinin tespit edilmesi, hem dünya standartlarına uygun hem de özgün mimari ve mekânsal zenginliklerin korunarak geliştirilmesi için kentsel tasarım rehberleri ve tasarım standartlarının belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu amaçla; merkezi ve yerel yönetimlerin, meslek odaları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yaparak araştırma geliştirme çalışmaları yürütülerek, nitelikli kentsel yaşam çevrelerinin oluşturulabilmesi amaçlanmıştır.

Bu kapsamda dünya örnekleri de gözetilerek ülkemizde kentsel tasarım rehberlerinin hazırlanması ve uygulanmasına dair önerilerin geliştirilmesi için gerekli altyapının sağlanarak, ilgili idarelere “tasarım rehberi hazırlama yöntemi”nin öğretilmesi amaçlanan “Kentsel Tasarım Rehberlerinin Hazırlanması Projesi”ne ilişkin çalışmalara başlanmıştır.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi arasında 05.11.2015 tarihinde “Kentsel Tasarım Rehberlerinin Hazırlanması Projesi”ne yönelik bir protokol imzalanacak olup; anılan protokol çerçevesinde bir kentsel tasarım rehberinin nasıl hazırlanacağı, hangi süreçlerin takip edileceği ve ilgili bölümlerin neler olması gerektiği hususlarında genel çerçeve ve temel modeli belirlenecektir. Ayrıca proje kapsamında yapılacak araştırmalar-analizler ile dünya standartlarında örnek uygulamalar incelenecek ve ülkemizde kentlerin özgün tarihi mimarisini ve kimliğini ön plana çıkaracak tasarım standartları belirlenecektir.

Bu çalışmalar ile üçüncü boyutun da dikkate alındığı; çevreye duyarlı, engelsiz, yaşam kalitesi, enerji verimliliği, estetik ve görsel değeri yüksek, sürdürülebilir, iklime duyarlı ve kimlikli şehirler oluşturulacak.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*