Kentsel dönüşüme yanaşmayan maliklere ne yapılır?

Kentsel dönüşüme yanaşmayan malikler

Kentsel dönüşüm kapsamına giren riskli yapılar için ‘bina ortak karar protokolü’ hazırlanıyor. Bu protokolde 2/3 çoğunlukla binanın nasıl yapılacağına karar veriliyor. Peki Kentsel dönüşüme yanaşmayan maliklere ne yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Kentsel dönüşüme yanaşmayan maliklere ne yapılır?
Kentsel dönüşüm uygulaması kapsamında yapının riskli olduğu tespitinin Bakanlıkça belirlenen kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenmesi gerekiyor.

Bu kuruluşlara riskli yapı tespiti yapılması istenen yapının, maliklerinden birinin dilekçeyle müracaat etmesi yeterli oluyor. Ayrıca Bakanlık ve belediyelerce riskli alan tespiti de yapılabiliyor.

Kentsel dönüşümde binanın risk tespitini yaptırmak için maliklerin 2/3 çoğunluğuyla karar alınmasına gerek duyulmuyor. Risk tespiti için maliklerden birinin müracaatı yeterlidir.

Ancak, diğer aşamalarda 2/3’lük çoğunluk dikkate alınıyor. Riskli binanın yıktırılmasından sonra arsa hâline gelen taşınmazların malikleri tarafından değerlendirilmesi esas olacak ve yapılacak uygulamalara sahip oldukları hisseleri oranında maliklerin en az 2/3 çoğunluğu ile karar veriyor.Peki Kentsel dönüşüme yanaşmayan maliklere ne yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Kentsel dönüşümde çoğunluk 2/3 ye yanaşmayanların, bağımsız bölümlerine ilişkin arsa payları, rayiç değeri tespit ettirilerek bu değerden az olmamak üzere anlaşma sağlayan diğer paydaşlara açık artırma usûlü ile satılır.Bu şekilde diğer paydaşların almaması durumunda, bu paylar, Bakanlığın talebi üzerine, tespit edilen rayiç bedeli de Bakanlıkça ödenmek kaydı ile tapuda Hazine adına re’sen tescil ediliyor ve yapılan anlaşma çerçevesinde değerlendirilmek üzere Bakanlığa tahsis edilmiş sayılıyor veya Bakanlıkça uygun görülenler TOKİ’ye veya Belediyeye devrediliyor.

Kentsel dönüşümde yıkım parası var mı?
Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com