Kamulaştırmada satın alma usulü nedir?

Kamulaştırmada satın alma usulü nedir

İmar planında kamu yararına tahsis edilmiş gayrimenkullerle ilgili idare tarafından kamulaştırılabiliyor. Peki Kamulaştırmada satın alma usulü nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Kamulaştırmada satın alma usulü nedir?
İmar planında kamu yararına tahsis edilmiş taşınmazların kamulaştırılması gerekiyor ise bu taşınmaza veya taşınmazlara ait Yatırımcı Müdürlüğün Başkanlık Onaylı Kamulaştırma Ön Onay Föyü ile İmar Planı, kadastral paftası ve mülkiyet durum tespitinden sonra Belediye Encümeninden kamulaştırılmasına) karar alınıyor.

Karara müteakip, 4650 Sayılı Kanun ile değişik 2942 Sayılı Kanununun 7. maddesine göre tapu kütüğüne idari istimlak (kamulaştırma) şerhi işlettiriliyor.

Tapu Sicil Müdürlüklerinden taşınmazların mülkiyet belgeleri alınarak, 4650 Sayılı kanun ile değişik 2942 Sayılı İstimlak (Kamulaştırma) Kanunun 8. maddesine göre Belediyemiz bünyesinde oluşturulan Kıymet Takdir Komisyonunca kıymet takdirleri yaptırılıyor. Peki Kamulaştırmada satın alma usulü nedir? diyorsanız işte yanıtı…

Kamulaştırmada satın alma usulü..
Bu bedel belirleme işleminden sonra oluşturulana uzlaşma komisyonu taşınmaz malikini kamulaştırma işlemi yapılmadan, taşınmazın mülkiyetini idare lehine tapuda satışını öneriyor.

Eğer taşınmaz sahibi idarenin belirlediği bedele razı olur tapuda satış işlemine ikna olursa, uzlaşma komisyonu malike uzlaşma tutanağı imzalatıyor ve tapuda satış gerekleştirilerek taşınmaz idare adına tescil ediliyor.

Eğer idarenin teklifine malik ikna olmazsa, idare bu sefer malike uzlaşmama tutanağı imzalatarak satın alma usulünün başarısız olduğunu kayıt altına alıyor.

Bundan sonraki aşamada idare, taşınmazın bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesine bedelin tespiti ve idare adına tescili davası açıyor.

Kamulaştırmada anlaşmazlık çıkarsa ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com