İstimlak işlemi kim tarafından yapılır?

İstimlak işlemi kim tarafından yapılır

İstimlak, kamu yararı amacıyla, devlet veya bir kamu tüzel kişisinin mülkiyetine geçmesini sağlayan kanuni bir yol olarak karşımıza çıkıyor. Peki istimlak işlemi kim tarafından yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Kamu yararının gerektirdiği hallerde gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinin mülkiyetinde bulunan taşınmazların, kaynakların ve irtifak haklarının bedeli peşin veya bazı hallerde taksitle ödenmek kaydıyla belirli esas ve usuller çerçevesinde anlaşarak ya da zorla alınmasına istimlak diğer adıyla kamulaştırma deniliyor.

Anayasanın 46 ncı maddesinde; “Devlet ve k​amu tüzel kişileri; kamu yararının gerektirdiği hallerde, gerçek karşılıklarını peşin ödemek şartıyla, özel mülkiyette bulunan taşınmazların tamamını veya bir kısmını, kanunla gösterilen esas ve usullere göre, kamulaştırmaya ve bunlar üzerinde idarî irtifaklar kurmaya yetkilidir.” hükmüne yer verilmiş, müteakip fıkralarında da hangi hallerde ve ne şekilde taksitlendirme yapılabileceği belirtilmiştir. Kamulaştırma işlemleri ile ilgili ayrıntılı hükümler 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununda yer alıyor.

İstimlak sürecinde istimlak kapsamına giren taşınmaz sahiplerine taşınmazlarının karşılığı olarak devlet tarafından istimlak bedeli ödeniyor.Kamulaştırma bedelinin tespiti esasları Kamulaştırma Kanunu’nda yer alıyor. Peki istimlak işlemi kim tarafından yapılır? istimlak kim yapar? diyorsanız işte yanıtı…

Kanunen idareler, kanunlarla yapmak yükümlülüğünde bulundukları kamu hizmetlerinin veya teşebbüslerinin yürütülmesi için gerekli olan gayrimenkulleri kaynakları ve irtifak haklarını; bedellerini nakden ve peşin olarak veya eşit taksitlerle ödemek suretiyle kamulaştırma yapabiliyor.

İstimlak bedeli nasıl tespit edilir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com