İstimlak bedeline itiraz edilir mi?

İstimlak bedeline itiraz edilir mi
İstimlak işlemlerinde tespit komisyonu gayrimenkulün istimlak bedelini belirliyor. Peki istimlak bedeline itiraz edilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

İstimlak işlemi kamulaştırma olarak karşımıza çıkıyor. Kamu çıkarları düşünülerek özel taşınmaz bedeli ödenmesi karşılığıyla özel mülke el konulması işlemine istimlak deniyor.

Kamu tüzel kişileri, belediyeler, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Üniversiteler istimlak işlemi yapabiliyor.

4650 Sayılı Kanun ile 2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu istimlak işleminin nasıl yapılacağını göstermek amacıyla düzenlenmiş olup, belediyeler, imar planları doğrultusunda park, yol, metro, hızlı tramvay, alt ve üst geçit, otopark mezarlık alanı gibi kamu hizmet alanlarının genişlemesi için yapabiliyor.

İstimlak bedel kanunen devlet olarak genel manada ifade edilen kamu tüzel kişileri; belediyeler, Karayolları Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, Üniversiteler kamu yararı bulunan hallerde bedelini peşin ödeyerek yapılması gerekiyor.

İstimlaklarda gayrimenkulün Anayasa ile ilgili kanunda öngörülen esaslara göre tespit edilmiş bedelinin nakden ve peşin olarak koşulsuz ödenmesi gerekiyor. Bu kapsamda istimlak bedeli ödeme süresi peşin olarak karşımıza çıkıyor. Peki istimlak bedeline itiraz edilir mi? diyorsanız işte yanıtı…

İstimlak bedeline itiraz edilebiliyor. İtirazın 30 gün içerisinde Asliye Hukuk Mahkemesi’ne bir dilekçe ile yapılması gerekiyor.

İstimlak işlemi kim tarafından yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com