İskansız evde oturmanın cezası var mı?

İskansız evde oturmanın cezası var mı
İskan raporunu almak için inşaat yetkilisinin bir dilekçe ile belediyeye müracaat etmesi gerekiyor. Peki iskansız evde oturmanın cezası var mı? İskansız evde oturmanın sakıncaları nelerdir?

Bir yapının inşaat çalışmalarının tamamlanmasının ardından belediyeye yapının tamamlandığını ve iskan belgesinin alınmak istendiğinin inşaat yetkilisi tarafından bildirilmesi gerekiyor.

İmar mevzuatına göre yapıya iskan ruhsatı alınabilmesi için, ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitirilmiş olması gerekiyor.

İskan belgesi; binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını belirten; ruhsat bilgilerini, tapu kaydını, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteriyor. Söz konusu belge, Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimi tarafından veriliyor.Peki iskansız evde oturmanın cezası var mı? İskansız evde oturmanın sakıncaları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı…

Belediyeden iskan belgesi alınmamış taşınmaz mallara birtakım yaptırımlar uygulanıyor.örneğin İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden sağlanıyor ve bu da daha yüklü fatura anlamına geliyor.

Elektrik faturası da iskan alınmamışsa yüksek geliyor ve yeni binalarda iskan yoksa elektriği yüksek tarifeden ödeniyor.

Bazı bankalar iskansız yapıya kredi de vermiyor. Bu nedenle iskanı olmayan bir gayrimenkule sahip kişi, konut kredisi ile evini satamıyor.

İskan almak için gerekli şartlar nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*