İpotekli gayrimenkullerin bölünmesi!

İpotekli gayrimenkullerin bölünmesi

İpotekli gayrimenkulün nasıl bölünmesi gerektiği ve bölünmesi halinde tarafların hak ve sorumlulukları Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor. İşte ipotekli gayrimenkullerin bölünmesi…

İpotekli gayrimenkullerin bölünmesi!
İpotek, halen mevcut olan veya henüz doğmamış olmakla beraber doğması kesin veya olası bulunan herhangi bir alacak, ipotekle güvence altına alınması işlemi olarak ifade ediliyor.

İpotek sırası, ipoteğin paraya çevrilmesi halinde söz konusu oluyor. Medeni Kanun esasları gereğince borç ödenmezse alacaklı, alacağını rehinli taşınmazın satış bedelinden elde etme hakkına sahip oluyor.

Borcun ödenmemesi durumunda rehinli taşınmazın mülkiyetinin alacaklıya geçeceğine ilişkin sözleşme hükmü geçersiz oluyor.

Aynı alacak için birden çok taşınmaz malın rehnedilmiş olması hâlinde, rehnin paraya çevrilmesi istemi, taşınmazların tamamı hakkında yapılıyor. Bununla birlikte, icra dairesi onlardan ancak gerektiği kadarını paraya çeviriyor. Peki ipotekli gayrimenkuller nasıl bölünür?

İpotekli gayrimenkulün nasıl bölünmesi gerektiği ve bölünmesi halinde tarafların hak ve sorumlulukları Medeni Kanun kapsamında açıklanıyor.

Gayrimenkulün bölünmesi
MADDE 889.- İpotekli taşınmazın bir kısmının veya aynı malike ait bulunan ipotekli taşınmazlardan birinin başkasına devredilmesi ya da ipotekli taşınmazın bölünmesi hâlinde, aksine bir anlaşma yoksa, rehin taşınmazlara değerleri oranında tapu idaresince re’sen dağıtılır.

Bu dağıtımı kabul etmeyen alacaklı, dağıtımın kesinleştiğinin kendisine tebliğinden başlayarak bir ay içinde yazılı bildirimde bulunmak suretiyle alacağın bir yıl içinde ödenmesini borçludan isteyebilir.

Yeni malikler, kendilerine ait taşınmaza düşen borcu yüklendikleri takdirde alacaklı, kendisine başvurma hakkını saklı tuttuğunu önceki borçluya bir yıl içinde yazılı olarak bildirmezse, borçlu borcundan kurtulur.

1.derece ipotek nedir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com