1.derece ipotek nedir?

1.derece ipotek nedir

Taşınmaz rehni, ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabiliyor. İpoteğin çeşitleri dereceleri bulunuyor. Peki 1.derece ipotek nedir? diyorsanız işte yanıtı…

1.derece ipotek nedir?
Bir taşınmaz mal tapusu üzerine ipotek konularak, alacak güvence altına alınabiliyor. Borcun ödenmemesi durumunda alacaklılar ipoteğin paraya çevrilmesini talep edebiliyor.

Tapuya ipotek konulması için gerekli olan evrakların temin edilmesi gerekiyor. Bu belgeler ve bir talep dilekçesi ile tapu dairesine müracaat ediliyor.

Tapuda ipotek, kurulması anında mevcut veya ileride oluşacak veya oluşması muhtemel alacaklar için kurulabileceği gibi, belli olmayan veya değişebilen alacaklar için de kurulabiliyor.

Gayrimenkul rehin edilirken hangi ipotek derecesine kaydedilirse o derecenin ifade ettiği kuvvetle teminat teşkil ediyor. Derecelerden birinin boşalması durumunda bir alttaki derecede bulunan ipotek boşalan dereceye geçemiyor. Peki 1.derece ipotek nedir? diyorsanız işte yanıtı…

1. derecede olan taşınmazın satışından ilk olarak pay alan taraf oluyor. 2. dereceden olan ise ilk derecede olan kişi payını aldıktan sonra alıyor. Yani 200 bin TL değerinde bir gayrimenkul ipotek edilmiş ve 1. Dereceden ve 2. Dereceden iki ipotek varsa ilk olarak 1. Derecede bulunan kim ise o pay alıyor. 1.derecede bulunana 150 bin TL borç bulunuyorsa 200 bin TL değerindeki gayrimenkulün satışından 150 bin TL ilk derecede olana verilecek geri kalan 50 bin TL ise 2.derecede olana gidiyor.

Fakat 2. Derecedeki alacaklı 100 bin TL’lik alacağa sahip olsa bile bu satıştan 50 bin TL alabiliyor. İpotek sistemindeki derecelendirme ana hatları ile böyle oluyor.

İpotek kaldırma yazısı ücreti 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com