İntifa hakkı nasıl sona erer?

İntifa hakkı nasıl sona erer
İntifa hakkı, kişinin kendisine tahsis edilen, gayrimenkulden yararlanma, onu kullanma hakkı olarak ifade ediliyor. Bu hak bir kimsenin sahip olduğu mülkiyetinin kullanım hakkını bir başkasına devretmesiyle ortaya çıkıyor.

Mirasın eş ve çocuklar arasında taksimi sırasında, eşin intifa hakkını seçmesi halinde mirasın yarısına sahip olabilmesinde intifa hakkı kendini gösteriyor. Tüzel kişilerde bu haktan süre belirtilerek yararlanabiliyor ve ntifa hakkının süresi en fazla 100 yıl olarak belirleniyor.

İntifa sınırlı bir hak olup,bu hakkı elinde bulunduran ancak gayrimenkulün sahibi olmayan kişi, gayrimenkul üzerinde ipotek, satış işlemleri gibi fiili ya da hukuksal bir işlem yapamıyor. Aynı şekilde intifa hakkı mirasçıya intikal edemiyor.

Taşınmazın intifa hakkını elinde bulunduran kişi taşınmazı kiraya verip değerlendirebiliyor ancak satışını yapamıyor.Peki “İntifa hakkı nasıl sona erer? İntifa hakkı nasıl bozulur?” diyorsanız işte yanıtı..

Medeni Kanun esaslarına göre intifa hakkı, konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini; yasal intifa hakkı, sebebinin ortadan kalkmasıyla sona eriyor.

Sürenin dolması veya hak sahibinin vazgeçmesi ya da vefatı gibi diğer sona erme sebepleri, taşınmazlarda malike terkini isteme yetkisi veriyor.

İntifa hakkı harcı ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*