İntifa hakkı harcı ne kadar?

İntifa hakkı harcı ne kadar

İntifa hakkı mülkiyeti bir başkasına ait olan bir taşınmazın tamamından yararlanma, istifade etmek hakkına sahip olmak anlamına geliyor.Diğer bir ifadeyle başkasına ait mülkü kiraya vermek isterse kendisi oturmak gibi tasarruf hakkının bulunması anlamına geliyor.

Bu hakkın kullanımı sözleşmede aksine hüküm bulunmuyorsa başkasına devredilebiliyor. Ancak mirasçılara miras şeklinde geçemiyor. İntifa Hakkı sahibinin vefatı ile son buluyor.

İntifa hakkı; mirasın eş ve çocuklar arasında taksimi sırasında, eşin intifa hakkını seçmesi durumunda mirasın yarısına sahip olabilmesinde kendini gösteriyor. Tüzel kişilerde bu haktan süre belirtilerek yararlanabiliyor. İntifa hakkının süresi en fazla 100 yıl olarak belirleniyor.

İntifa hakkının sağlanması için gerekli belgeler ile tapu müdürlüğüne başvuru yapılması ve harçların ödenmesi gerekiyor. Peki intifa hakkı harcı ne kadar?

İntifa hakkı harcı yapılan tescilin bedelli ya da bedelsiz yapılmasına bağlı olarak değişiyor.İntifa hakkı tesisinde; ilgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere bildirilen bedel üzerinden binde 20 oranında harç tahsil edilirken,
intifa hakkının bedelsiz olarak tanınması halinde ise binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.

İntifa hakkı için gerekli evraklar!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*