İnşaat ruhsatı nasıl yenilenir?

İnşaat ruhsatı nasıl yenilenir

Belirlenen süre içerisinde inşaat ruhsatı alınmadığı takdirde ruhsatın yenilenmesi gerekiyor. Peki inşaat ruhsatı nasıl yenilenir? İşte inşaat ruhsatının yenilenmesi…

İnşaat çalışmalarına başlanacak bir yapı için öncelikle mimari projesi ile ve diğer gerekli belgelerin temin edilmesi ile belediyeye müracaatta bulunması zorunlu oluyor. Yapılan incelemer sonucunda belediyeden inşaat ruhsatı alınması gerekiyor.

İnşaat ruhsatı, inşaat yapımına başlama izin belgesi olarakta ifade ediliyor. İnşaat ruhsatı alınmadığı takdirde yapının inşaatına başlanmaması gerekiyor. Yapının yapılacağı arazi imar planına ve mevzuatına uygun olsa dahi idare onayı almadan yapı yapılamıyor. İzin almadan inşaat yapımına başlayanlar hakkında cezai işlemler yapılıyor.

İmar mevzuatı gereğince; Yapıya başlama müddeti ruhsat tarihinden itibaren iki yıl oluyor. Bu müddet zarfında yapıya başlanmadığı veya yapıya başlanıp da her ne sebeple olursa olsun, başlama müddetiyle birlikte beş yıl içinde bitirilmediği takdirde verilen ruhsat hükümsüz sayılıyor.

Bu durumda yeniden ruhsat alınması mecburi oluyor. Peki inşaat ruhsatı nasıl yenilenir? İşte inşaat ruhsatının yenilenmesi…

Ruhsat yenilenmesi ve plan tadili sırasında ayrıca harç alınmıyor. Ancak inşaat sahasında artış, bağımsız bölümlerin brüt alanında veya niteliğinde değişme olması halinde yeniden hesaplanacak harçtan evvelce ödenen harç tutarı, tenzil ediliyor.

Yeni durumda hesaplanan harç tutarında azalma olması halinde iade yapılmıyor. Diğer kanunlardaki muafiyet hükümleri saklı oluyor.

İnşaat ruhsatı talep dilekçesi 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com