İmar kirliliği hapis cezası nedir?

İmar kirliliği hapis cezası nedir
Türk Ceza Kanunu’nu hükmü gereğince yapı ruhsatı alınmamış ya da imar planına göre inşaa edilmemiş yapılar imar kirliliği kapsamında ceza işlemiş sayılıyor.Peki imar kirliliği hapis cezası nedir?İşte imar kirliliği hapis cezası…

İmar planına aykırı olarak hayata geçirilmiş olan binalar imar kirliliği kapsamına dahil ediliyor.İmar kirliliği, yapıların ruhsatsız olarak ya da ruhsatı alınan yapılar da ruhsata aykırı olarak inşaa edilmiş olması anlamına geliyor.

İmar kirliliğine sebebiyet veren kişilere bazı cezai yaptırımlar uygulanıyor.Bu cezai yaptırımlar ile karşı karşıya kalmak istenmiyor ise kişilerin yapılarını imar planına uygun yapılar hayata geçirmesi gerekiyor. Binaların imar kirliliği kapsamına dahil edilmemesi için inşaatına başlanmadan önce imar planına uygun olduğuna dair ruhsat alınması gerekiyor.

Ancak kişi binayı imar planına ve ruhsatına uygun hale getirirse ceza uygulanmıyor. Uygun hale getirilmiyorsa inşaat sahibi ve inşaata yardımcı olan kişiler hakkında dava açılabiliyor ve hatta bu dava sonucunda kişilere ağır yaptırımlar uygulanabiliyor.Peki imar kirliliği hapis cezası nedir?

Bu konuyla ilgili açıklamalara Türk Ceza Kanunu’nda yer veriliyor. Türk Ceza Kanunu’na göre;

-Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş Yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.

-Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınai faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.

İmar kirliliği idari para cezası ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*