İmar kirliliği idari para cezası ne kadar?

İmar kirliliği idari para cezası ne kadar

Yapı ruhsatı almadan bina inşaatına başlayan kişilere imar kirliliği adı altında cezai yaptırımlar uygulanıyor.Peki İmar kirliliği idari para cezası ne kadar? İşte İmar kirliliği idari para cezası 2015..

İmar kavramının kelime anlamı şenlendirme, mamur, abadan etme olarak tanımlanıyor.İmar kirliliği ise yapı ruhsatı alınmadan ya da ruhsata aykırı olarak yapılan binalar olarak karşımıza çıkıyor.

Yapı ruhsatı alınmış ancak yapının ruhsata aykırı inşaa edilmesi de imar kirliliği olarak adlandırılıyor.

Bir yapının imar kirliliği kapsamına girmemesi için yapı ruhsatının alınmış olması gerekiyor. Ruhsat alındıktan sonra da alınan yapı ruhsatına uygun olarak yapının inşaa edilmesi gerekiyor. Tüm bu noktalara dikkat edilmez ise imar kirliliği suçu işlenmiş oluyor.Peki İmar kirliliği idari para cezası ne kadar? diyorsanız işte yanıtı..

Türk Ceza Kanunu’nda imar kirliliği idari para cezasına ilişkin esaslara yer veriliyor.Kanuna göre;

*Yapı veya parsel sahibine, harita, plan, etüt ve proje müelliflerine, fenni mesullere, yapı müteahhidine ve şantiye şefine, ilgisine göre ayrı ayrı olmak üzere ikibin Türk Lirası, bu fiillerin çevre ve sağlık şartlarına aykırı olması halinde dörtbin Türk Lirası, can ve mal emniyetini tehdit etmesi durumunda altıbin Türk Lirası idari para cezası veriliyor.

*Yapıldığı tarih itibarıyla plana ve mevzuata uygun olmakla beraber, mevcut haliyle veya öngörülen bir afet tehlikesi karşısında can ve mal emniyetini tehdit ettiği veya edeceği ilgili idare veya mahkeme kararı ile tespit olunan yapılara, ilgili idarenin yazılı ikazına rağmen idarece tanınan süre içinde takviyede bulunmayan veya bu yapıları 39 uncu madde uyarınca yıkmayan yapı sahibine onbin Türk Lirası idari para cezası veriliyor.

*İl özel idaresince belirlenmiş köy yerleşme alanı sınırları içinde köyün nüfusuna kayıtlı olan ve köyde sürekli oturanlar tarafından, projeleri il özel idaresince incelenerek fen, sanat ve sağlık şartlarına uygun olmasına rağmen muhtarlık izni olmaksızın konut ve zatî maksatlı tarım ve hayvancılık yapısı inşa edilmesi halinde yapı sahibine üçyüz Türk Lirası idari para cezası veriliyor.

*Mevzuata aykırılığı yapı inşaat alanı üzerinden hesaplanması mümkün olmayan, yapının cephelerini ve diğer yapı elemanlarını değiştiren veya yapı malzemesi için öngörülen gereklere aykırı bulunan uygulamalar için, Bakanlıkça yayımlanan ve aykırılığa konu imalatın tespiti tarihinde yürürlükte bulunan birim fiyat listesine göre ilgili idarece belirlenen bedelin % 20’si kadar idari para cezası veriliyor.

İmar kirliliği nedir?

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*