Hisseli tapu nasıl oluyor?

hisseli tapu nasıl oluyor
Bir mülkiyetin sahibi olan ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği tapu hisseli tapu nasıl oluyor? Hisseli tapu nasıl anlaşılır? Hisseli tapu nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı..

Bir gayrimenkulün birden fazla sahibi olması halinde, gayrimenkulün tapu belgesi hisseli olmuş oluyor. Hisseli tapu senetleri sadece taşınmaz malın ortaklarının isimlerinin belirtildiği bir belge olma niteliği taşıyor.

Ancak hisseli tapu senedinde gayrimenkulun hangi bölgesinin kime ait olduğu belirtilmiyor. Buna karşın hisseli tapu sahipleri arasında çıkabilecek sorunları ortadan kaldırmak için hisse sahipleri kendi aralarında hangi bölgenin kimin olduğuna dair yazılı bir hazırlanabiliyor.

Hisseli tapu sahipleri, hisselerinin devrini yapabiliyor.Hisseli tapu devir işlemleri, ilgili tapu dairesinde gerçekleştiriliyor.Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar bulunuyorsa satış işlemi sırasında tüm hissedarların tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor.

İsteyen hissedarlar birbirlerine ya da toplu olarak bir avukata vekalet de vererek, satış işlemini yapabiliyor. Satış süreci için gerekli evrakların temin edilmesi ve masrafların da ödenmesi gerekiyor.Devir, bir kimseye hibe(bağış) yolu ile yapılabileceği gibi satış yolu ile de yapılıyor.

Satış bedeli üzerinden binde 20 oranında; hem alıcıdan hem de satıcıdan harç tahsil edilirken,hisse devrinin bedelsiz olarak yapılması halinde; kayıtlı değer üzerinden binde 68,31 oranında harç tahsil ediliyor.

Hisseli tapu devri için gerekli belgeler 2015!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*