GMSİ amortisman hesabı!

GMSİ amortisman hesabı

GMSİ vergisinde gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda bazı giderler vergiden düşürülebiliyor. Bunların arasında amortisman da bulunuyor. Peki GMSİ amortisman hesabı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

GMSİ amortisman hesabı!
GMSİ vergisi, taşınmazını kiraya veren ve istisna sınırından yüksek oranda gelir elde edenler tarafından ödeniyor. Vergide gerçek gider yönetimi ya da götürü gider yöntemi seçiliyor.

Gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda bazı giderler vergiden düşürülebiliyor. Düşürülecek giderler arasında amortisman da bulunuyor. Peki GMSİ amortisman hesabı nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Amortisman, binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu oranlar, bazı hesaplamalarda düşülebiliyor.

Örneğin Ali Beyin gayrimenkulünü 2015 yılı içerisinde 8 ay kiraya verdiğini; Gayrimenkulün geriye kalan 4 ayda boş kaldığını farz edelim. Bu durumda kira gelir vergisinde amortisman hesabı nasıl olacak?

Gelir Vergisi Kanunu 71 inci maddesinde ise; “Gayrimenkul sermaye iradında safi irat, gayrisafi hasılattan iradın sağlanması ve idamesi için yapılan giderler indirildikten sonra kalan müspet farktır.” hükmüne yer veriliyor.

Buna göre, gayrimenkul sermaye iradına kaynak teşkil eden konutların, 333 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ eki listenin “1.4.İkamet olarak kullanımdan kiralık hale getirilen evler” kısmında yer verilen 50 yıl ve % 2,00 amortisman oranı ile amortismana tabi tutulması gerekiyor.

Örnek hesaplama:
Meskenin bedeli 200 bin TL
Amortisman oranı yüzde 2;

200.000/100=2.000
2.000×2=4.000 TL

GMSİ sınırı 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com