Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi nasıl yapılır?

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi nasıl yapılır

Gayrimenkul satış işlemlerinde hem alıcıyı hem de satıcı tarafından imzalanması gereken gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin noterlerce hazırlanması gerekiyor. Peki gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, gayrimenkul satışlarında yapılan bir ön satış sözleşmesi niteliği taşıyor.Sözleşmeler biçim yönünden, sözlü, adi yazılı veya resmi yazılı niteliğe sahip oluyor.Adi yazılı biçimde irade açıklamasının yazılı olması ve akının bu açıklamayı yapan kişi tarafından imzalanması gerekiyor.

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmelerinin noterler tarafından hazırlanması yani; resmi yazılı bir şekilde hazırlanması gerekiyor. Zorunluluk olan bu duruma uyulmaması halinde; adi yazılı gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi geçersiz sayılıyor. Peki gayrimenkul satış vaadi sözleşmesinin tapuya şerhi nasıl yapılır? diyorsanız işte yanıtı…

Taraflardan birinin isteği halinde tapu kütüğünün şerhler sütununa şerh edilmesi mümkün oluyor. Şerh tarihinden itibaren beş yıl geçtikten sonra üçüncü kişilere karşı hüküm ifade etmiyor. Ancak şerhin sicilden terkini için malikin talep yapması gerekiyor.

İştirak halinde mülkiyette hissedarlar hisselerini iştirak hali bozulmadan satışını vaat edebiliyor.Hacizli ve ipotekli gayrimenkullerin satışının vaadinde sakınca görülmüyor.Gayrimenkule yasalarla getirilen yasak veya kısıtlamaların olması durumunda satış vaadine konu edilmesi mümkün olmuyor.

Bir gayrimenkulün henüz bölünmemiş parçasının satışı vaat edilen parçanın sınırlarının ve miktarının belirlenmiş olması halinde satışı vaat olabiliyor. Bunun geçerliliği imar mevzuatı açısından sakınca olmamasına bağlı oluyor.

Satış vaadi sözleşmesinde satış bedelinin yabancı para birimi olarak gösterilmesi durumunda,sözleşme tapuya şerh edilemiyor .Ancak ,yabancı para birimi ile birlikte işlem tarihindeki karşılığı TL olarak gösterilirse, şerh edilebiliyor.

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi örneği 2016!

Özge ÖZDEMİR/Emlaktagundem.com